Headers columnisten Helene NW Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.
Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

PREMIUM

Op mijn 25ste was ik student en leefde ik op pizza’s en chicken tonight. Elizabeth was staatshoofd van zo’n vijftien landen

Helene blikt heel kort terug op het lange leven van de ultieme koning: koningin Elizabeth.

Zeg je koningin, dan zie ik een vrouw als Elizabeth II voor me. Zij is voor mij de ultieme koningin. Ruim zeventig jaar zat ze op de troon. Ze zag het als een baan voor het leven, die je vervult tot de dood, en dat heeft ze gedaan. Aftreden was geen optie voor Elizabeth.

Ik was student, zij staatshoofd

Ze was nog maar 25 toen ze koningin van Groot-Brittannië werd. Op mijn 25ste was ik student, ging ik nét voor het eerst op mezelf wonen en leefde ik op pizza’s en chicken tonight. Zij stond aan het hoofd van het Gemenebest van Naties, en was staatshoofd van zo’n vijftien landen, waaronder Groot-Brittannië, Canada en Australië. Ze werkte samen met Winston Churchill, die premier van Groot-Brittannië was, en heeft na hem nog veertien andere prime ministers meegemaakt.

Haar hele leven stond in dienst van de kroon. Dat maakte dat ze soms harde beslissingen moest nemen: zo verbood ze haar zus Margaret om met haar grote liefde Peter Townsend te trouwen, omdat hij gescheiden was.

Toch was Elizabeth zeer geliefd bij het volk. Alleen in de periode na de tragische dood van prinses Diana kwam er een deuk in haar populariteit. Er werd haar verweten koud en afstandelijk te zijn. Desondanks werd ze later opnieuw heel populair. Ik denk omdat iedereen zag dat zij haar land diende. Zo stelde ze zich vanaf haar 25ste op en dat is ze zeventig jaar lang blijven doen.

Eerbetoon aan deze bijzondere monarch

En nu is Elizabeth er niet meer. Daarom heeft de redactie van Margriet een prachtig digitaal magazine gemaakt, geheel gewijd aan deze bijzondere monarch. Met nieuwe verhalen én een aantal gouwe ouwe, die ontzettend bijzonder zijn om terug te lezen. Het is een eerbetoon aan Elizabeth II, die haar land, haar volk en haar kroon diende. Ik zei het al, de ultieme koningin.

Paspoortbeeld columnisten Helene NW Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van SantenSanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden