Headers columnisten Helene NW Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.
Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

PREMIUM

Ons nationale stopwoord? Zeg maar

Wat is jouw stopwoordje? Veel mensen hebben er een. Helene ook en ze kwam erachter dat ze dat stopwoord al sinds 2013 heeft.

Iedereen heeft er één: een stopwoordje. Het grappige is dat mensen vaak niet weten dát ze een stopwoordje hebben, laat staan wat hun stopwoordje is.

Ik wist dat zelf ook niet, totdat ik er in één week tijd op werd gewezen door zowel mijn schoonzus als een collega. Mijn stopwoord is ‘alright’. Ik dacht dat het gewoon een woord was dat ik af en toe gebruikte, maar ik blijk het dus héél vaak te zeggen. Sinds ik erop werd gewezen, ben ik erop gaan letten en het is écht zo. Ik gebruik het voornamelijk om een gespreksonderwerp af te ronden, als bruggetje naar een volgend onderwerp. En aangezien ik erg ongeduldig van aard ben, heb ik die behoefte heel vaak.

Engels stopwoordje

Wat je stopwoordje is, kan in de loop der jaren veranderen, maar sommige mensen behouden hun hele leven hetzelfde. Ik heb mijn stopwoordje vermoedelijk sinds 2013, toen ik een paar maanden in Londen verbleef om een cursus te volgen. Daar sprak ik dag en nacht Engels, waardoor ik logischerwijs ook een Engels stopwoordje ontwikkelde.

In Groot-Brittannië wordt jaarlijks onderzoek gedaan naar stopwoorden, in het Engels ‘fillers’ genoemd omdat ze vaak een lege plek in een zin opvullen. De meestgebruikte daar zijn ‘OK’, ‘err’ en ‘right’. In Nederland heb ik zo’n onderzoek niet kunnen vinden, maar ik denk wel te weten wat ons nationale stopwoord is: zeg maar. Dat hoor ik tientallen keren per dag en vermoedelijk zeg ik het zelf ook geregeld.

Alright, tijd om, zeg maar, een einde aan dit voorwoord te breien.

Paspoortbeeld columnisten Helene NW Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van SantenSanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden