Headers columnisten Helene NW Beeld Sanne Tulp
Beeld Sanne Tulp

PREMIUM

Nét toen ik de straat van mijn ouderlijk huis in reed, begon het nummer This used to be my playground… Ik kreeg spontaan kippenvel

Helene weet niet zo goed waar ze in gelooft. Er is wel íets, zo merkte ze meerder malen, dus noemt ze het maar het ietsisme.

Ik geloof in het ietsisme. De eerste keer dat ik deze term hoorde, moest ik erom lachen én ik wist meteen: ja, dat ís het. Wát het is, dat weet ik niet precies, maar ik heb het gevoel dat er toch ‘iets’ meer moet zijn tussen hemel en aarde.

Onlangs had ik een ervaring die dit gevoel bevestigde. Mijn moeder is begin dit jaar verhuisd, ze is kleiner gaan wonen. En daarom zijn mijn zus en ik bezig om haar oude woning, tevens ons ouderlijk huis, leeg te halen. Een even emotionele als tijdrovende klus. Toen ik onlangs naar het huis toe reed, had ik in mijn auto de speellijst opstaan van Madonna’s hits uit de jaren tachtig en negentig (dikke aanrader trouwens, die speellijst op Spotify). En nét op het moment dat ik mijn moeders straat in reed, begon het nummer This used to be my playground… Ik schrok ervan en kreeg spontaan kippenvel.

Beatles-fan

Het deed me denken aan een eerdere ervaring, járen geleden, kort na het overlijden van mijn vader. Ik was op weg naar een feestje van mijn vaders neef. Het was de eerste keer dat ik naar een familiefeest ging sinds zijn overlijden en daar zag ik als een berg tegen op. Mijn vader was een heel grote Beatles-fan. Onderweg naar het feestje kwam Yesterday voorbij op de radio, het nummer dat we hebben gedraaid op zijn begrafenis. Het gaf me op dat moment heel veel steun, alsof mijn vader weer even bij mij was.

Je zou deze ervaringen natuurlijk ook gewoon toeval kunnen noemen. Ik noem het een bevestiging van het ietsisme.

Paspoortbeeld columnisten Helene NW Beeld Sanne Tulp
Beeld Sanne Tulp

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van SantenSanne Tulp

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden