Headers columnisten Helene NW Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.
Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

PREMIUM

Met weemoed denk ik terug aan die yogales jaren geleden, toen ik géén idee had van de bekkenbodemspier

Helene had nog nooit van de bekkenbodemspier gehoord op haar twintigste. Tien jaar en twee kinderen later was dat wel anders.

We zaten in kleermakerszit met onze ogen gesloten. Zo’n zes vrouwen en ik, in een yogastudio. De instructrice sommeerde ons om rondjes te draaien met ons bovenlichaam, om onze lichamen soepel te maken. Toen zei ze: “Activeer je bekkenbodemspier.” Pardon, m’n bekken-wattes? dacht ik. Alsof ze mijn gedachten kon lezen, voegde ze eraan toe: “Als je niet weet hoe je die moet voelen, doe dan net alsof je je plas ophoudt. Dat is die spier.” Nou, dat was iets wat ik nooit bij biologieles had geleerd.

Ganzenloop

Toen ik de eerste keer van de bekkenbodemspier hoorde, tijdens die yogales, was ik begin twintig. Wat ik toen niet kon voorspellen: ruim tien jaar later zou ik ’m maar al te goed leren kennen. Tijdens mijn zwangerschap van mijn tweeling Milo en Oliver, kreeg ik bekkeninstabiliteit. Al na drie maanden begonnen de eerste pijntjes in mijn bekken en liep ik af en toe met de bekende ganzenloop. Weer drie maanden later kon ik überhaupt nog nauwelijks lopen en moest ik noodgedwongen vroegtijdig met zwangerschapsverlof. Van de fysiotherapeut kreeg ik allerlei oefeningen om, jawel, de bekkenbodemspier te trainen.

Gelukkig verdwenen mijn klachten na mijn bevalling snel en herstelde ik bijna geheel. Bíjna, want af en toe heb ik nog weleens een gemene steek in mijn bekken als ik te lang met mijn benen over elkaar of op een harde stoel heb gezeten. En ik moet zeker niet niezen of trampolinespringen met een volle blaas.

Als dat onverhoopt wél gebeurt, denk ik met weemoed terug aan die ene yogales jaren geleden, toen ik nog werkelijk géén idee had.

Paspoortbeeld columnisten Helene NW Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Winterfair columnisten  Beeld Margriet
Beeld Margriet

Meer weten over Margriet Winterfair? Ga naar margrietwinterfair.nl.

Helene van SantenSanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden