Margriet logo
Headers columnisten Helene NW Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.
Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

PREMIUM

Leven zonder ouders is ook als leven zonder vangnet

Twee maanden geleden overleed Helenes moeder. Dit is de eerste kerst die ze zonder haar ouders zal vieren.

Kerst vind ik een van de fijnste periodes van het jaar. Gezellig samenzijn met je naasten, lekker eten, cadeaus uitwisselen. Maar deze kerst wordt anders dan anders. Het is mijn eerste kerst zonder mijn ouders. Twee maanden geleden heb ik, tot mijn grote verdriet, afscheid moeten nemen van mijn lieve moeder. Mijn vader leeft helaas al vijftien jaar niet meer. En dus ben ik nu officieel wees.

Groot gemis

Bij het woord ‘wees’ moet ik altijd denken aan Annie, het roodharige meisje uit de gelijknamige musical, maar mijn situatie is totaal niet te vergelijken met die van haar. Ik ben 41 jaar, heb een prachtig gezin en veel lieve vrienden en familie om me heen. Ik voel me dus geen wees, of beter gezegd: ik voel me verre van alleen. Maar het is een groot gemis dat ik mijn ouders niet meer heb. Met het overlijden van je vader en moeder verlies je een stukje familiegeschiedenis. Als ik iets uit mijn verleden niet meer weet, kan ik niet meer aan hen vragen hoe het ook alweer zit. Leven zonder ouders is ook als leven zonder vangnet: zij zijn tenslotte degenen op wie je altijd kunt terugvallen als het misgaat (tenminste, als de relatie goed is, en dat was bij mij gelukkig zo). Ook mis ik mijn grootste ‘fans’: bij elk belangrijk moment in mijn leven zaten mijn ouders op de eerste rij.

Dankbaar

Ik realiseer me heel goed dat ik die rollen nu vervul voor mijn zoontjes. Ik ben een generatie opgeschoven. Dat vraagt een grote verantwoordelijkheid, maar het is tegelijkertijd een van de mooiste rollen die je kunt vervullen in het leven. Van nature ben ik een positief ingesteld mens en kijk ik altijd liever naar wat ik wél heb dan naar wat ik mis. Ik ben dankbaarder dan ooit voor mijn gezin, vrienden en familie. En dus kijk ik, net als elk jaar, toch enorm uit naar kerst.

Paspoortbeeld columnisten Helene NW Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter.

Podcastaflevering over wees worden

In de podcastserie Kaarten op tafel met Tanja Jess spreekt zij in aflevering 9 met Marian Mudder en Berget Lewis over wees worden. Beluister hier de aflevering.

Helene van SantenSanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden