Helene van Santen/nieuwe header Beeld Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.
Beeld Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.

PREMIUM

‘Je kunt al je dromen waarmaken als je je hart volgt, leerde mijn moeder mij’

‘Moeder, het schoonste woord op aarde’. Dit hing vroeger op een tegeltje aan de muur in het huis van mijn oma. Ik vind het een van de mooiere tegeltjes.


‘Moeder, het schoonste woord op aarde’. Dit hing vroeger op een tegeltje aan de muur in het huis van mijn oma. Mijn Vlaamse oma, de moeder van mijn moeder, welteverstaan: vandaar het woord ‘schoonste’ voor ‘mooiste’. Het is een waarheid als een koe.

Rolmodel

Mijn moeder is al jaren mijn rolmodel. Ze groeide op in een klein dorpje onder de rook van Antwerpen, en waar het destijds gebruikelijk was dat meisjes naar de huishoudschool gingen, zwom mijn moeder tegen de stroom in en koos voor een studie economie aan de Universiteit van Antwerpen. Na een korte periode in Parijs te hebben gewoond, verhuisde ze toen ze twintiger was naar Amsterdam. Ze kende er niemand, maar in de jaren zestig was het de ‘place to be’, en dus wilde ze daar zijn. Zo dapper, stoer en vol levenslust. Ze ontmoette mijn vader in de kroeg en kreeg met hem twee kinderen, mijn zus en ik. In haar carrière was ze vaak de eerste vrouw op een bepaalde positie, en wist het te schoppen tot financieel directeur.

Een wijze levensles

Ze leerde mij: je kunt al je dromen waarmaken als je je hart volgt. En je hoeft als vrouw niet te kiezen tussen een gezin en een carrière, net zo min als mannen dat hoeven. Wát een krachtige levensles. Ik ben er haar nog elke dag dankbaar voor.

Net als haar eigen moeder had ze ook een tegeltjeswijsheid, die niet in huis hing, maar in haar kantoor: ‘Shoot for the moon, even if you miss, you will land among the stars’. De tekst hangt nu in mijn kantoor en motiveert mij elke dag om het beste uit mezelf te halen. Om dapper, stoer en vol levenslust te zijn. Net zoals mijn moeder.

headers gofeed columnisten alleen voor boven paspoortje Helene Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van SantenJoost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden