Margriet logo
null Beeld

PREMIUMHelene:

‘Ik vind de feestdagen gezellig, maar ik krijg er ook altijd stress van’

Helene van Santen is hoofdredacteur van Margriet. Elke week schrijft ze over wat haar bezighoudt. Nu we steeds dichter bij december komen, denken we allemaal meer na over de feestdagen, die Helene gezellig maar óók stressvol vindt.

“De een vindt het allemaal reuzegezellig, de ander schiet alleen al bij het horen van het woord acuut in de stress: feestmaand. Over hoe leuk de maand december wel of niet is, daarover zijn de meningen flink verdeeld.”

In beide ‘kampen’

“Zelf zit ik in beide ‘kampen’. Ik vind het gezellig, maar ik krijg er ook altijd stress van. Vooral van de voorbereidingen. Ik vier graag sinterklaas, kerst én oud en nieuw, maar dat die feestdagen in een tijdsbestek van een maand vallen, is simpelweg onhandig. Helemáál vanwege de verschillende groepen met wie je de dagen viert. Sinterklaas is nog behapbaar, met een intocht, een feestje op de crèche en een avond met mijn gezin en dat van mijn zus. Maar dan komt kerst. Met een kerstborrel op het werk, die met vrienden, de viering zelf met mijn eigen gezin, met mijn familie en met mijn schoonfamilie.

De bekende vraag

“Los van de planning en het afstemmen van de agenda’s (“Doen we eerste of tweede kerstdag bij jou?”) moet je ook nog zorgen voor cadeaus en voor eten en drinken natuurlijk. Het is een hoop geregel. En al tijdens het kerstdiner komt standaard de vraag op tafel: “Wat doen jullie met oud en nieuw?” Tja, daar hadden we nog niet over nagedacht. Vieren we het dit jaar thuis, willen we uit, naar familie of met vrienden?

Lees ook:
Helene: ‘We hadden wel kalkoen, maar geen idee hoe we ‘m moesten bereiden’

Met recht een feestmaand

Maar als de voorbereidingen allemaal rond zijn en de planningen zijn gemaakt, dan moet ik zeggen: tijdens de borrels, lunches en diners is het altijd gezellig. Dan geniet ik van het lekkere eten, het samenzijn met de mensen die me dierbaar zijn en het geven (en krijgen, laten we eerlijk zijn) van mooie cadeaus. En is het toch echt met recht een feestmaand.

null Beeld

Over Helene van Santen (40): Helene is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (3). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van Santen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden