Headers columnisten Helene NW Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.
Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

PREMIUM

‘Ik spring op en ren naar de voordeur. In de lucht hangt de grootste zwarte rookwolk die ik ooit heb gezien’

Helene is nog maar elf jaar als op een paar kilometer van haar huis een vrachttoestel van El Al neerstort op de Bijlmer.

4 oktober 1992, 18.35 uur. We zitten aan tafel te eten, mijn ouders, zus en ik. Op het menu staat hutspot. Er wordt aangebeld. Mijn vader loopt naar de voordeur. Mijn buurmeisje staat voor de deur en roept: “Er is een vliegtuig neergestort!” Ik spring op en ren naar de voordeur. In de lucht hangt de grootste zwarte rookwolk die ik ooit heb gezien. Mijn vader doet de televisie aan. Er blijkt een vliegtuig op twee flats in de Bijlmermeer te zijn gestort, op een aantal kilometer afstand van ons huis.

Diepe indruk

De volgende dagen wordt duidelijk hoe groot de impact is van deze ramp. Mijn basisschool (ik ben elf jaar in 1992) wordt een opvanglocatie voor mensen van wie de woning is verwoest. Een deel van de school is hierdoor afgesloten. Een vriendinnetje blijft dagenlang bij mij logeren, omdat haar moeder hulpverlener is. Hoewel ik persoonlijk geen slachtoffers ken, maakt alles diepe indruk op mij. Ik lees alles wat erover wordt gepubliceerd in de media: verhalen van nabestaanden die hun dierbaren op afschuwelijke wijze hebben verloren, mensen die nipt aan de dood zijn ontsnapt en natuurlijk alle mysterieuze verhalen over de inhoud van het vrachtvliegtuig en de mannen in witte pakken, die in het rampgebied gezien zouden zijn.

Het feit dat er zó dichtbij een vliegtuig is neergestort, maakt me ook angstig. Als ik ’s nachts in mijn bed lig en vliegtuigen hoor overvliegen, ben ik bang. Het duurt nog jaren voordat ik dat gevoel kwijtraak.

4 oktober 2022. De Bijlmerramp is dertig jaar geleden. Maar raakt me nog steeds.

Paspoortbeeld columnisten Helene NW Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van SantenSanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden