Margriet logo
boven headers Gofeed columnisten Helene Beeld redactie
Beeld redactie

PREMIUM

‘Ik heb Eberhard van der Laan één keer ontmoet, wat een bijzondere man!’

Er zijn mensen die je maar één keer in je leven ontmoet, maar die een diepe indruk achterlaten. Zij hebben iets bijzonders, maar als je probeert te duiden wat dat precies is, blijkt het onverklaarbaar. Zo iemand was voor mij Eberhard van der Laan.

Lintje

Het is 24 april 2015. Een spannende dag, want vandaag krijgt mijn moeder een koninklijke onderscheiding. Uitgereikt door burgemeester Van der Laan in de Nieuwe Kerk in hartje Amsterdam. Mijn moeder heeft gedurende haar gehele werkende leven, naast haar fulltime baan én de opvoeding van twee dochters, vrijwilligerswerk gedaan voor allerlei organisaties. Die waren met name gericht op de emancipatie van vrouwen, aangezien ze een geboren feminist is. Opvallend detail: tijdens de Amsterdamse lintjesregen van 2015 krijgen voor het eerst meer vrouwen dan mannen een lintje. Dat kan geen toeval zijn.

Humor en flair

Maar liefst 46 personen worden die ochtend onderscheiden. Het is een mooie, maar lange ceremonie. Dankzij de humor en flair van Van der Laan vervelen de paar honderd aanwezigen zich echter geen moment. Over iedere persoon weet hij iets moois te vertellen. Bij mijn moeder, die financieel directeur van beroep is (inmiddels gepensioneerd) en in haar vrijwilligerswerk veelvuldig de rol van penningmeester op zich heeft genomen, merkt hij droogjes op: “Mevrouw Van Santen, u bent kennelijk goed met geld.” Hij speldt haar het lintje op en vanaf dat moment mag zij zich lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Een onvergetelijk moment. Een onvergetelijke moeder. Een onvergetelijke burgemeester.

Interview met Femke van der Laan

Dit jaar is het vijf jaar geleden dat deze bijzondere burgemeester van Amsterdam overleed. Journalist Heleen Spanjaard had hierover een indringend gesprek met zijn vrouw Femke. Je leest het hier.

Fotografie: Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djoiien de Kreij. Jurk: H&M. Laarzen: Zara.

Over Helene van Santen

headers gofeed columnisten alleen voor boven paspoortje Helene Beeld redactie
Beeld redactie

Helene van Santen (40) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (3). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van Santenredactie

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden