Margriet logo
Headers columnisten Helene NW Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.
Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

PREMIUM

Ik drink niet. Het voelt vaak of ik daar verantwoording voor moet afleggen

Het valt Helene op dat er steeds meer mensen zijn die niet (meer) drinken. Is het een trend?

Ik drink geen alcohol. Ik vind het niet lekker, houd niet van het gevoel dat ik geen controle over mezelf heb en heb er ook genoeg ellende van gezien om me heen. Frappant dat ik altijd nadat ik vertel dat ik niet drink, meteen de redenen noem waarom dat zo is. Alsof ik er verantwoording voor moet afleggen. Terwijl dat natuurlijk onzin is.

Toch voelt het vaak wel zo. Ik kreeg vroeger ook vaak de reactie ‘Hè, wat saai!’ Of juist het tegenovergestelde: ‘O, maar je bent juist altijd zo gezellig!’ Klopt, daar heeft alcohol niets mee te maken. Nog zo’n veelgehoorde opmerking: ‘Vindt je vriend dat niet vervelend? Want hij houdt wel van een wijntje.’ Nee, hij is blij dat hij altijd een Bob bij zich heeft. En raar dat mij nooit wordt gevraagd of ik het vervelend vind dat mijn vriend wél drinkt.

Alcoholvrije trend

Gelukkig krijg ik dat soort opmerkingen steeds minder vaak. Het valt me op dat steeds meer mensen niet (meer) drinken. Vaak zijn ze gestopt omdat ze vonden dat ze te vaak te diep in het glaasje keken of omdat ze gezonder willen leven. Of het, net als ik, simpelweg niet lekker vinden. Het lijkt wel een trend, alcoholvrij door het leven gaan.

Toen ik jonger was, voelde ik soms nog wel de groepsdruk om tóch mee te doen, want ik wilde niet worden gezien als tuthola. Dan bestelde ik tijdens het uitgaan een wodka-jus of een cocktail Cosmopolitan, de enige drankjes die ik nog enigszins drinkbaar vond. Nu ik ouder ben, boeit het me steeds minder wat anderen vinden, waardoor ik nooit meer drink om erbij te horen. Alcoholvrij, dat hoort bij mij.

Paspoortbeeld columnisten Helene NW Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van SantenSanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden