Helene van Santen/nieuwe header Beeld Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.
Beeld Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.

PREMIUM

‘Ik begreep ineens waarom het Italianen lukt om pas om tien uur ’s avonds te dineren’

Helene maakt kennis met het concept aperitivo.

Op vakantie vind ik het altijd het leukst om een beetje te leven als een local en mee te gaan in de gebruiken van de plaatselijke bevolking. Bij toeval ontdekte ik jaren geleden het begrip aperitivo in Italië.

The place to be

Ik was met een vriendin op vakantie in Milaan. Na een dag sightseeing en shoppen wilden we aan het einde van de middag gezellig op een terrasje een drankje doen. We vroegen aan een jonge taxichauffeur waar de Milanezen nou naartoe gingen. Hij bracht ons naar een drukke straat vol cafés en restaurants. Op de terrassen was het een drukte van jewelste. Aan de kleding van de gasten te zien kwamen ze allemaal net van hun werk: mannen strak in het pak, vrouwen in stijlvolle jurken.

Het concept aperitivo

In Milaan lijkt het sowieso alsof iedereen in de modewereld werkt: de Milanezen zien er permanent uit om door een ringetje te halen. Iedereen stond te nippen aan een cocktail. Een ober legde ons het concept aperitivo uit: als je een cocktail bestelde, kon je gebruikmaken van de hapjes die op de bar stonden. Je mocht zo veel pakken als je wilde. Dat deden de Milanezen ruim, en wij dus ook.

Het was inmiddels al halfzeven en mijn vriendin en ik hadden trek. Ik begreep ineens ook waarom het Italianen lukt om pas om tien uur ’s avonds te dineren; omdat ze dus om zes uur aperitivo hebben gehad. Het terras was supergezellig, het eten was heerlijk, we stonden steeds te kletsen met andere mensen; de tijd vloog voorbij. Voor we het wisten hadden we zó veel gegeten, dat we vol zaten en geen trek meer hadden in ons avondeten dat we vervolgens oversloegen. En zo voelden we ons toch heel erg Hollands in Italië.

headers gofeed columnisten alleen voor boven paspoortje Helene Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van SantenJoost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden