Helene van Santen/nieuwe header Beeld Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.
Beeld Joost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.

PREMIUM

‘Het allerfijnst van ouder worden is: ik ben zelfverzekerd, ik weet wie ik ben en wat ik kan’

Ouder worden heeft heus zijn nadelen. Maar er staat ook veel positiefs tegenover merkt Helene.

Ze zeggen weleens dat je studententijd de gelukkigste tijd uit je leven is. Bij mij was dat zeer zeker niet het geval. Ik weet niet zo goed waarom, maar ik was als twintiger vooral erg onzeker. Over alles. Mijn uiterlijk (was mijn buik wel plat genoeg?), mijn studie en werk (had ik wel het juiste pad gekozen?), mijn relaties (zou ik wel ‘de ware’ ontmoeten?).

Keerpunt

Begin dertig was voor mij een keerpunt. Ook dat is niet ingegeven door een bepaalde gebeurtenis, maar zo gegroeid. Ik kreeg ineens het zelfvertrouwen en de moed om mijn dromen na te jagen. En te verwezenlijken. Toen ik vorig jaar de veertig aantikte, blikte ik terug op de tien jaar daarvoor en glimlachte tevreden. Ik heb de liefde van mijn leven gevonden, twee prachtige kindjes gekregen, een mooi huis gekocht, mijn droombaan als hoofdredacteur van Margriet bemachtigd, en veel lieve en inspirerende mensen om mij heen verzameld. Ik ben een gelukkig mens.

Verademing

Van de vele 50-, 60- en 70-plusvrouwen in mijn omgeving, weet ik: the best is yet to come. Tuurlijk, ouder worden heeft zo zo’n nadelen, vooral lichamelijk. Die buik van mij was toen ik twintiger was natuurlijk hartstikke plat, maar dat zag ik toen niet. Nu is-ie dat allesbehalve, maar het kan me nog weinig schelen. Het allerfijnst van ouder worden is: ik ben zelfverzekerd, ik weet wie ik ben en wat ik kan. En het interesseert me steeds minder wat andere mensen van mij vinden. En daardoor doe ik eigenlijk nog alleen maar wat ik zélf leuk vind. Wat een verademing.
Ik vier dus mijn leeftijd. En zal dat blijven doen. Want daar wordt een mens toch gelukkig van.

headers gofeed columnisten alleen voor boven paspoortje Helene Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van SantenJoost Govers. Styling: Sandra Kissels. Haar en make-up: Djolien de Kreij.
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden