Margriet logo
Helenes migraine brengt haar soms in benarde situaties Beeld Margriet
Beeld Margriet

PREMIUM

Helenes migraine brengt haar soms in benarde situaties

Helene van Santen is hoofdredacteur van Margriet. Elke week schrijft ze over wat haar bezighoudt. Deze week vertelt ze over een vervelende kwaal waar ze af en toe mee te maken krijgt: oogmigraine. En die migraine kan haar in vervelende situaties brengen, bijvoorbeeld achter het stuur. Maar vooral die ene keer in New York is haar bijgebleven.

“Soms heb ik er jaren geen last van en dan ineens komt het weer opzetten: oogmigraine. Dat is een vorm van migraine waarbij het gezichtsvermogen tijdelijk minder is.”

Gekleurde vlekken

Bij mij gaat het altijd gepaard met gekleurde vlekken zien. Het begint met een klein vlekje, alsof ik in fel licht heb gekeken. Langzaam breidt het aantal vlekken zich uit, zodat ik steeds minder zie. Dan moet ik echt even gaan liggen met mijn ogen gesloten totdat het wegtrekt. Meestal is het met tien minuten over, waarna ik flinke hoofdpijn krijg.”

Levensgevaarlijke situaties

“Het is een heel vervelende kwaal, waar veel mensen (met name vrouwen) geregeld last van hebben: ruim vijftien procent van de Nederlanders. Gelukkig heb ik er niet vaak last van en ben ik me bewust van de factoren die een aanval kunnen triggeren, zoals stress en vermoeidheid. Ook voel ik het altijd aankomen, zodat ik ervoor kan zorgen dat er geen levensgevaarlijke situaties ontstaan. Zo kreeg ik ooit een keer oogmigraine terwijl ik achter het stuur zat, waarna ik snel mijn auto aan de kant van de weg zette.”

Wat een stress!

De meest ongelukkige plek waar ik ooit een aanval heb gekregen, was op het vliegveld van New York, net toen ik langs de security check ging. Bij het zien van een kleine vlek in mijn zichtsveld wist ik genoeg en besloot ik zo snel mogelijk door te lopen. Ik dacht: als de strenge beveiligingsmedewerkers denken dat er iets mis met me is, word ik straks urenlang ondervraagd. Ik liep stug door en ging, met inmiddels half zicht en hartkloppingen, snel op zoek naar de dichtsbijzijnde gate om op een stoel te zitten met mijn ogen dicht. Dat lukte. Maar poeh, wat een stress! Je zou er bijna opnieuw een migraineaanval van krijgen.

Lees ook:
Helene: ‘Dit recept is zo makkelijk, het is niet eens een recept te noemen’

Een vervelende kwaal

Migraine, spannings-, cluster- en hormonale hoofdpijn: er zijn veel verschillende soorten (en oorzaken) van eenzelfde vervelende kwaal. Je leest er alles over in ons dossier over hoofdpijn op pagina 82 van Margriet 53, die nú in de winkels ligt!

Maryse De BruijneMargriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden