Helene: ‘Mijn jeugdidool, die in mijn belevenis het eeuwige leven heeft, is er niet meer’ Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Helene: ‘Mijn jeugdidool, die in mijn belevenis het eeuwige leven heeft, is er niet meer’

Op 8 augustus kwam het verdrietige nieuws naar buiten dat Olivia Newton-John op 73-jarige leeftijd overleden is. Margriet-hoofdredacteur Helene van Santen staat stil bij het overlijden van haar jeugdidool.

Als kind was er één film die ik iedere dag wel wilde zien: Grease. Altijd als ik mocht kiezen wat we zouden kijken, en dat was vaak, koos ik die film. Best opmerkelijk als je bedenkt dat de film werd uitgebracht in een jaar waarin ik nog niet eens geboren was (1978), maar het was dan ook met recht een klassieker.

Ik had de film opgenomen op een videoband, later had ik de officiële versie cadeau gekregen, maar in mijn jonge jaren had ik een opname die ik had gemaakt toen-ie een keer op televisie was. Ik heb ’m honderden keren gezien en kan tot de dag van vandaag hele scènes hardop meepraten. Dat honderd keer kijken was nog best een uitdaging: ik heb ’m meerdere malen opnieuw moeten opnemen omdat de band wel eens in de recorder bleef vastzitten of omdat iemand anders in het huishouden (ik noem geen namen) er iets anders overheen had opgenomen.

Onweerstaanbare film

Wat maakt de film zo onweerstaanbaar? Is het het verhaal van de twee jonge, knappe geliefden die elkaar ontmoeten op een vakantie en later elkaar weer tegenkomen op school? De pakkende liedjes, de coole pink ladies, de metamorfose van Sandy van braaf tutje tot sexy vamp? Ik denk een combinatie van dat alles, maar vooral die slotscène vond ik ge-wel-dig: ik wilde in ieder geval ook zo’n strakke zwarte broek als Sandy daarin draagt. Grease werd een van de grootste filmsuccessen aller tijden en dat komt natuurlijk vooral door John Travolta en Olivia Newton-John. Het was hun grote doorbraak en ze groeiden uit tot megasterren.

Eerlijk is eerlijk: na Grease heeft Olivia niet veel filmsucces meer gekend. Ze richtte zich met name op haar carrière als zangeres en dat deed ze niet onverdienstelijk; ze scoorde hits met Physical en Xanadu (laatstgenoemde werd een nummer 1-hit in Nederland). Olivia streed al jaren tegen borstkanker; die ziekte is haar uiteindelijk fataal geworden. Ze is 73 jaar geworden.

Jeugdidool

Ik zat ’s avonds op de bank met mijn vriend, en geloof het of niet, maar ik had het nét over Grease. Dat dat mijn lievelingsfilm aller tijden was. Ineens kwam het nieuws binnen op onze telefoons: Olivia Newton-John is overleden. Ik schrok enorm. Mijn jeugdidool, die in mijn belevenis het eeuwige leven heeft, is er niet meer. Maar ze zal voor altijd Sandy blijven. Tell me about it, stud.

Paspoortbeeld columnisten Helene NW Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van SantenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden