Helene van Santen Beeld Joost Govers, Sanne Tulp.
Beeld Joost Govers, Sanne Tulp.

PREMIUM

‘Die spullen die ik niet meer wilde, die wilde dus vrijwel niemand meer’

Helene is fan van Koningsdag. Maar dan wel meer van het kijken en kopen dan van het zelf vérkopen. Iets met een wat minder positieve ervaring uit het verleden...

Op Koningsdag struin ik altijd het liefst een beetje rond in de stad. Ik vind het heerlijk om op verschillende plekken een kijkje te nemen. Het liefst bij de kindervrijmarkten, want er is niets zo schattig als kinderen die opgewekt hun beste goocheltruc laten zien of een ingestudeerd dansje opvoeren. Of natuurlijk hun oude spulletjes verkopen als ware kooplui op een markt.

Oude spullen

Zelf verkoop ik nooit spullen op Koningsdag. Ik bak er namelijk niks van. De laatste keer dat ik ging verkopen, was een aantal jaar geleden. Samen met mijn schoonzus, die vrijwel elk jaar met een kraampje buiten staat. Zij is een ervaren en steengoede verkoper, en dat was te merken. De kinderkleding die zij verkocht ging als zoete broodjes over de denkbeeldige toonbank. Ik stond ernaast en keek ernaar. De meeste voorbijgangers keken even naar mijn spulletjes, glimlachten vriendelijk en liepen door. Toegegeven, ik had ook oude spullen. Ik had de zolder opgeruimd en alles wat ik niet meer wilde in een paar dozen gegooid. Maar ja, die spullen die ik niet meer wilde, die wilde dus vrijwel niemand meer.

Nét genoeg verdiend

Aan het einde van de middag was mijn schoonzus door haar kleding heen en kon ik mijn niet-verkochte spulletjes weer inpakken. Ik had welgeteld vijf euro verdiend. Bij een standje verderop bestelden we iets te eten, en ik had nét genoeg om dat te betalen. Maar wat kon mij dat schelen: het draait bij Koningsdag om een gezellige dag hebben en wat dat betreft was het zeer geslaagd. Dit jaar verkoopt mijn schoonzus vast weer. En ik? Ik houd het bij struinen door de stad. Geld uitgeven kan ik namelijk een stuk beter.

headers gofeed columnisten alleen voor boven paspoortje Helene Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

Helene van SantenJoost Govers, Sanne Tulp.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden