Margriet logo
Header columnisten Helene dec23 Beeld Sanne Tulp
Beeld Sanne Tulp

PREMIUM

Dat leuren om opdrachten was totaal niet ‘mijn ding’

Helene is ooit zzp’er geweest, maar dat was geen succes. Dus is ze hartstikke blij dat ze in loondienst werkt. Maar respect voor al die ondernemers heeft ze wel!

Zzw’er

Nederland telt maar liefst één miljoen zelfstandig ondernemers. Eén miljoen, wat een ondernemersdrift in ons land! Zelf ben ik ook korte tijd zelfstandige geweest, maar dat was geen groot succes. Ruim tien jaar geleden werkte ik een periode als freelance journalist. Het leek zo lekker: m’n eigen tijd indelen, alleen maar klussen aannemen die ik leuk vond, vrijheid, blijheid.

Pitch formuleren

De realiteit was weerbarstiger. Om al die leuke opdrachten te krijgen, moest ik steeds ideeën pitchen bij chef-redacties van de verschillende tijdschriften en dagbladen waarvoor ik schreef. Ideeën te over, dat was het probleem niet, maar steeds een pitch formuleren en er drie keer achteraan mailen ‘of ze al tijd hadden gehad om naar mijn mail te kijken’: het voelde als leuren om opdrachten en dat was totaal niet ‘mijn ding’. Het indelen van mijn tijd ging ook al niet zo soepel. Als ik één dag geen werk had, raakte ik meteen in paniek en ging ik als een gek opdrachtgevers mailen. Met als gevolg dat ik het een week later zó druk had dat ik avonden zat door te werken.

Grapje

Destijds maakte een oprukkende economische crisis een einde aan mijn carrière als zelfstandige. Ik had simpelweg te weinig opdrachten en daarnaast had ik zelf, om bovenstaande redenen, al de conclusie getrokken dat ik niet heel gelukkig werd van het freelance bestaan. Mijn moeder had er wel veel lol in. Op elk feestje herhaalde ze met veel plezier haar zelfbedachte grapje: ‘Helene is geen zzp’er, maar zzw’er. Zelfstandige zonder werk.’ Je begrijpt, ik ben reuzeblij dat ik weer in loondienst werk.

PS: Lijkt het jou wél wat, om voor jezelf te beginnen? Hoe pak je dat aan en waar moet je allemaal aan denken? Je vindt hier een handig stappenplan.

Paspoortbeeld columnisten Helene NW Beeld Sanne Tulp
Beeld Sanne Tulp

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter.

Helene van SantenSanne Tulp

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden