Margriet logo
null Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.
Beeld Sanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

PREMIUM

Dat een groot deel van Nederland meters onder de zeespiegel ligt, vind ik op z’n zachts gezegd best eng

Nu klimaatverandering het gesprek van de dag is, staat Helene steeds vaker stil bij de betekenis van NAP.

Aan het einde van een werkdag, als ik van de Margriet-redactie in Hoofddorp naar mijn huis in Amsterdam rijd, rijd ik onder een viaduct door waarop met grote letters en cijfers staat: NAP -3.8 m. Met andere woorden: dit punt ligt maar liefst 3,8 meter onder het Normaal Amsterdams Peil. (Voor wie de aardrijkskundelessen alweer een tijdje geleden zijn: een NAP-hoogte van 0 m is ongeveer gelijk aan het gemiddeld zeeniveau van de Noordzee.)

Meestal schenk ik niet veel aandacht aan deze letters, maar nu klimaatverandering het gesprek van de dag is, sta ik steeds vaker stil bij de betekenis. Het wordt langzaamaan steeds warmer in Nederland (en de rest van de wereld), de zeespiegel stijgt en het risico op overstromingen wordt daarmee groter. Dat gegeven, in combinatie met het feit dat een groot deel van Nederland meters onder de zeespiegel ligt, vind ik op z’n zachts gezegd best eng.

Kampioen dijken bouwen

Experts op dit gebied zullen ongetwijfeld meteen zeggen: maar wij, Nederlanders, zijn kampioen dijken bouwen. En dat is zeker zo. Er is veel geleerd van de afschuwelijke Watersnoodramp van 1953, toen tijdens een zeer zware storm verschillende dijken het begaven en een groot deel van Zuidwest-Nederland onder water liep. De ramp kostte aan 1.836 mensen in Nederland het leven. We mogen maar hopen dat dit stukje geschiedenis zich nooit herhaalt. Omdat een beter milieu bij jezelf begint, ben ik hier steeds bewuster mee bezig. Zo eet ik vaker vegetarisch, scheiden we thuis trouw ons afval en gebruik ik steeds vaker de fiets of het openbaar vervoer in plaats van de auto. Kom ik tenminste ook dat verontrustende viaduct met NAP -3.8 m niet meer tegen.

PS: Het is precies zeventig jaar geleden dat de Watersnoodramp plaatsvond. Nelleke Verboom-van Dienst maakte de afschuwelijke natuurramp mee. Ze vertelt haar indrukwekkende verhaal in Margriet.

Paspoortbeeld columnisten Helene NW Beeld

Over Helene van Santen

Helene van Santen (41) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (4). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Lees hier alle columns van Helene. Wil je Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter.

Helene van SantenSanne Tulp. Styling: Ilona Jongepier. Haar & make-up: Romy de Borst.

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden