null Beeld

Chocolade

Ik durf te stellen dat ik totaal niet verslavingsgevoelig ben. Ik rook niet, laat alcohol met gemak staan en ben uiterst zelden in een casino te vinden.

Toch heb ik ook mijn zwakke plekken: ik ben verslaafd aan mijn mobiele telefoon en aan chocolade. Die laatste verslaving komt doordat ik simpelweg alles lekker vind waar chocolade in of op zit. Chocoladerepen, chocoladesaus, chocoladeijs, chocoladekoekjes... Het water loopt me al in de mond als ik erover schrijf. Het is dat het niet heel gezond voor je is en zeker niet voor je lijn, anders zou ik vermoedelijk niets anders eten.

null Beeld

Het schijnt niet alleen aan de smaak te liggen waardoor ik, en velen met mij, chocolade niet kan weerstaan. Laatst las ik dat veel mensen denken dat er stofjes in chocolade zitten, die ervoor zorgen dat het verslavend is. En eerlijk gezegd: dat dacht ik ook. Het is natuurlijk ook een makkelijk excuus. Ik kan er niets aan doen dat ik graag chocolade eet, het komt door stofjes als cafeïne, theobromine en anandamide. Maar wat blijkt? Die stofjes zitten inderdaad in chocolade, maar in zúlke kleine hoeveelheden, dat je daardoor niet verslaafd kunt raken. Volgens experts is er bij veel mensen een positieve associatie met chocolade in hun brein geprogrammeerd, waardoor ze er steeds behoefte aan hebben. Nou, dat kan wel kloppen.

En als ik naar mijn zoontjes kijk, lijkt een voorliefde voor chocolade ook genetisch bepaald. Toen onlangs een bezorger van een grote supermarktketen de boodschappen kwam brengen, die ik had besteld, vroeg mijn zoontje Oliver aan hem: “Heeft u ook chocolade meegebracht?”

null Beeld

Over

null Beeld

Helene van Santen (40) is hoofdredacteur van Margriet. Ze woont samen met Navin en hun tweeling Milo en Oliver (3). Helene studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht en Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is verslaafd aan haar mobiele telefoon, tijdschriften en chocolade. Helene volgen? Instagram | Facebook | Twitter

fotografie: sanne tulp. haar & make-up: romy de borst. styling: ilona jongepier.

helene van Santen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden