Margriet logo
Hoe lang moet je je administratie bewaren? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zo lang moet je je administratie bewaren

Van koopcontracten tot loonstroken: veel mensen bewaren hun administratie jarenlang. Wanneer mag je deze documenten weggooien, en welke administratie kun je beter wat langer bewaren? We leggen het uit.

Mensen die hun administratie op orde hebben, lopen volgens het Nibud minder vaak tegen betalingsachterstanden aan. Ook zien ze minder snel een rekening over het hoofd en hebben ze minder onnodige abonnementen. Wil je meer overzicht in je administratie? Dan is het handig om te weten hoelang je bepaalde documenten moet bewaren. We maakten een handig overzicht.

Eén jaar

  • Verzekeringspolissen
  • Energierekeningen
  • Eenjarige abonnementen
  • Lokale belastingen

Dit papierwerk hoef je maar één jaar te bewaren, omdat je elk jaar een nieuw overzicht krijgt. Het is goed om oude polissen en afrekeningen te bewaren tot je de nieuwe hebt ontvangen. Abonnementen bewaar je zolang het abonnement loopt.

De WOZ-waarde van je woning vind je in het overzicht van lokale belastingen. Als je bezwaar hebt gemaakt tegen de WOZ-waarde, is het verstandig om het bijbehorende overzicht te bewaren zolang het bezwaar loopt, meldt de Rabobank.

Twee jaar

  • Loonstroken

Bij ontslag of ziekte heeft uitkeringsinstantie UWV je loonstroken van de afgelopen twee jaar nodig om de hoogte van de uitkering te bepalen. Voor particulieren geldt geen wettelijke bewaarplicht. Je hoeft administratie, zoals bankafschriften en loonstrookjes, dus niet verplicht te bewaren. Wel mag de Belastingdienst tot vijf jaar terug belasting navorderen. Het is verstandig om de documenten in elk geval vijf jaar te bewaren, adviseert de Rijksoverheid. Zo heb je altijd bewijs achter de hand als je het niet eens bent met de navordering.

Vijf jaar

  • Fiscale gegevens, zoals aangiften, aanslagen en informatie over toeslagen
  • Financiële jaaropgaven
  • Aftrekbare bonnetjes, zoals reiskosten
  • Garantiebewijzen
  • Bewijzen van schenkingen

Garantiebewijzen (plus aankoopbon) bewaar je zolang de garantie geldt. Hoelang dat is, staat op de bon. Meestal gaat het om twee jaar, maar dit kan ook langer zijn. Ook bij diefstal of schade kan een verzekeraar vragen naar het aankoopbewijs. Goed om te bewaren, dus.

Het huurcontract van je huis of auto bewaar je tot de huur eindigt. Ook het koopcontract en de hypotheekakte van je woning moet je goed opbergen tot je je huis verkoopt. De polis van een levensverzekering en je pensioenoverzicht bewaar je levenslang.

Julie Van der EerdenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden