Margriet logo
Vakantiegeld ontvangen? Pas op voor fraudeurs Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vakantiegeld ontvangen? Pas op voor fraudeurs

Het salaris in mei geeft je misschien wel het fijnste loonstrookje van het jaar. Naast het bedrag dat je altijd aan loon ontvangt, krijg je in deze maand ook je vakantiegeld. Misschien gebruik je dit voor een mooie reis of juist voor de aanschaf van een nieuwe wasmachine. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waarschuwt om alert te zijn als je dit extra geld uitgeeft.

Een financiële meevaller kan fijn zijn. Je hebt deze maand wat extra geld op de bankrekening en dus wat meer te besteden. Fraudeurs zijn hier ook van op de hoogte. Voor hen is dit het perfecte moment om mensen op te lichten.

Vakantiegeld

Hoewel de naam doet suggereren dat je vakantiegeld gebruikt voor die ene reis die gepland staat, is niets minder waar. Veel mensen gebruiken het extra inkomen ook als spaargeld of doen er een grote aankoop mee. Of misschien heb je schulden die je af wilt lossen. Vooral in het geval van grote aankopen is het verstandig om alert te blijven, omdat fraude dan op de loer ligt. Hierover zegt Marco Doeland van de NVB: “De opluchting die mensen voelen als het vakantiegeld eindelijk op hun rekening staat, kan er juist voor zorgen dat ze makkelijker in de val van een online fraudeur trappen. Dat kan gaan om een nepwebshop of een malafide verkoper op Marktplaats, maar ook om een beleggingsvoorstel dat veel te mooi is om waar te zijn.”

Inspelen op emoties

De extra som geld zorgt ervoor dat je niet altijd meer even goed rationeel kunt nadenken. Er komen emoties bij kijken en daar spelen fraudeurs handig op in. Hierover zegt hoogleraar economische psychologie aan de Tilburg University, Prof. dr. Marcel Zeelenberg: “Als we een financiële meevaller ontvangen, gaan we daar vaak niet rationeel mee om. We beschouwen het als een extraatje, waardoor de kans groter is dat we het impulsief uitgeven. Als er dan opeens een mooie aanbieding voorbijkomt van een product dat al een tijd op je verlanglijst staat, ben je eerder geneigd om daarop in te gaan én ben je minder kritisch over waar je het product aanschaft.”

Fraude herkennen en voorkomen

Om te voorkomen dat je in de val van de fraudeurs trapt, heeft NVB de website zowerktfraude.nl gelanceerd. Hierop staat informatie over hoe fraudeurs te werk gaat en hoe je fraude herkent en voorkomt. Zo is het verstandig om eerst na te gaan of een webshop die voor jou onbekend is, wel betrouwbaar is. Dit kun je doen door beoordelingen te lezen en te checken of je veilig kunt betalen. Als je twijfelt kun je de lijst met onbetrouwbare webshops van de politie raadplegen of de verkopergegevens na te gaan. En is de aanbieding te mooi om waar te zijn? Dan kun je hem beter aan je voorbij laten gaan.

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden