Margriet logo
Prijsplafond verdwijnt na 2023: dít kun je het best met je energiecontract doen Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Prijsplafond verdwijnt na 2023: dít kun je het best met je energiecontract doen

In 2023 geldt een prijsplafond op gas en elektriciteit. Hierdoor valt voor veel mensen de energierekening lager uit en blijft deze betaalbaar. Maar dit is een tijdelijke regeling. In 2024 zal het prijsplafond verdwijnen en veranderen de kosten. Wat betekent dit voor de energierekening van volgend jaar? We vroegen het aan energie-expert Joris Kerkhof van Independer.

Vanaf 1 januari 2024 zal het prijsplafond dat we nu kennen, niet meer gelden. Maar, zegt Joris, het kabinet werkt aan plannen om de energierekening ook volgend jaar betaalbaar te houden. “Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het bieden van toeslagen of het verlagen van belasting.” Wat de plannen voor 2024 precies worden, is op dit moment nog lastig te zeggen. Die plannen worden in september op Prinsjesdag gepresenteerd.

Het prijsplafond

Tot een verbruik van 1.200 m3 gas betaal je € 1,45 per m3.

Tot een verbruik van 2.900 kilowattuur (kWh) elektriciteit, betaal je € 0,40 per kWh elektriciteit.

Tot een verbruik van 37 gigajoule (GJ) stadsverwarming, geldt een tarief van € 47,38 per GJ stadswarmte.

Wat betekent het wegvallen van het prijsplafond?

Het prijsplafond zorgt er nu voor dat je een lager tarief betaalt voor gas en elektriciteit tot een bepaald verbruik. Verbruik je meer? Dan betaal je automatisch het tarief dat in je contract staat. “Op dit moment zijn de meeste contracttarieven van leveranciers duurder dan € 0,40 en € 1,45,” stelt Joris. “Als dit aan het eind van het jaar nog steeds zo is, dan gaat de energierekening dus omhoog als het prijsplafond niet meer geldt. Vanaf 1 januari 2024 veranderen sowieso ook de energie-, gasbelasting en netbeheerkosten. Ook dat heeft effect op je energierekening.”

Wat kun je het best doen als je contract dit jaar afloopt?

Dat is volgens Joris afhankelijk van twee zaken: hoeveel betaal je nu per kWh, m3 of gigajoule en wat voor type contract heb je?

Een variabel contract

Als je op dit moment een variabel contract hebt, kun je het tarief, afhankelijk van het contract, één keer per maand, per kwartaal, per half jaar of per jaar wijzigen. Daarbij kun je ook dagelijks boetevrij opzeggen. Joris: “Er zijn op dit moment scherpe deals voor leveranciers met variabele contracten waarbij de tarieven onder het prijsplafond liggen. De tarieven worden maandelijks gewijzigd. Veel consumenten betalen op dit moment hogere tarieven per kwh of per m3, waardoor het interessant is om te vergelijken en over te stappen. Zeker als je verbruik boven het prijsplafond uitkomt. Ook voor de groep onder het prijsplafond kan overstappen een optie zijn, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat het tarief elke maand gewijzigd kan worden.”

Een vast contract

Een vast contract kent zowel voor- als nadelen. Je hebt minder last van schommelingen in de prijzen en betaalt altijd hetzelfde. Als de prijzen dalen kan dat negatief zijn, maar bij hoge energieprijzen betaal je waarschijnlijk minder. “Je tarief staat vast tot het einde van je contract. Mocht je eerder weg willen, dan moet je hiervoor een vastgesteld bedrag betalen. Deze zijn voor iedereen gelijk en afhankelijk van hoe lang het contract nog loopt. Ga uit van een bedrag van minimaal € 50 en maximaal € 250.” Goed om te weten: vanaf 1 april gelden er voor contracten die vanaf dat moment afgesloten gaan worden waarschijnlijk nieuwe opzegboetes, waarbij er gekeken wordt naar de daadwerkelijke waarde van het contract.

Loopt je vaste contract af, dan vraag je je misschien af wat je nu moet doen. “Er zijn gelukkig weer enkele leveranciers die een vast contract aanbieden. Vaak liggen de prijzen nog wel boven het tarief van het prijsplafond, maar lager dan de meeste variabele contracten op dit moment. Wij verwachten dat de prijzen door blijven dalen de komende maanden, dus er komen meer aantrekkelijke vaste contracten terug. Zeker als de nieuwe boeteregels gaan gelden, want dan valt het risico voor leveranciers weg bij het aanbieden van vaste contracten. Dus loopt je vaste contract af, vergelijk dan de teruggekeerde vaste contracten, waarbij de oude boeteregeling nog van toepassing is. Zeker als je een verbruik hebt boven het prijsplafond, levert dat zekerheid op. Als de inkoopprijzen door blijven dalen, verwacht ik dat er ook vaste contracten onder het tarief van het prijsplafond aangeboden gaan worden en dan is het zeker ook voor de grote groep huishoudens interessant om te kiezen voor zekerheid.”

Een dynamisch contract

Als je een dynamisch energiecontract hebt, wijzigt het tarief voor stroom elk uur. Gebruik je gas? Dan wijzigt dit tarief iets minder vaak, maar alsnog elke dag. Een dynamisch contract kun je dagelijks boetevrij opzeggen.

Nynke KooyGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden