Margriet logo
Jaqueline:
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Jacqueline zat in de bijstand, maar spaart nu voor een huisje aan zee

Jacqueline Vorst (62) is secretarieel medewerker bij de Politie Amsterdam. Ze spaart voor de verhuizing naar haar huisje aan de kust.

“Twaalf jaar geleden verloor ik door het faillissement van mijn werkgever mijn baan als programmamaker bij een omroep. Dat eiste van mij een groot aanpassingsvermogen qua levensstijl. Dat lukte niet, waardoor ik tevergeefs het ene gat met het andere probeerde te dichten. Het was een trieste periode die eindigde in een dieptepunt. Ondanks oeverloos solliciteren kwam ik in de bijstand terecht en zelfs in de schuldhulpverlening. Ik kan me een moment herinneren dat ik bij de praktijkondersteuner van de huisarts was. Die raadde me aan rust te nemen. Ik besefte dat de enige rust die ik echt nodig had financiële rust was: ik moest van mijn schulden af en een betaalde baan vinden. In die periode ben ik ook een training gaan volgen over het realiseren van je droom. Ik fantaseerde een huisje in Den Haag, op fietsafstand van het strand. Met een bohemien-interieur en een logeerkamer. Die fantasie gaf me houvast in die moeilijke tijd.”

Jacqueline Vorst Beeld Margriet
Beeld Margriet

Energieboost

“Nu, jaren later, gaat het veel beter met mij. Werkloos zijn is het moeilijkste wat er is en een baan vinden, vooral op deze leeftijd, is een hell of a job. Ik heb allerlei bijscholingscursussen gevolgd en gelukkig trok de arbeidsmarkt weer aan. Inmiddels heb ik een baan gevonden en heb ik op dit moment de financiële rust waar ik zo naar verlangde. Ik kan me weer dingen permitteren, daar geniet ik enorm van. Ik ben ook best trots op mezelf, op hoe ik er bovenop ben gekomen. En met een tweede jaarcontract op zak, kan ik eindelijk mijn droom achterna: mijn huisje in Den Haag, vlak bij zee. De zee heeft op mij een ongekend effect: ze geeft me energie en het geluid van de golven geeft me rust. Thuis zet ik soms cd’s op met geluiden van het ruisen van de zee om me in die stemming te krijgen. Naast dat Den Haag het strand heeft, vind ik het ook een mooie stad, met veel cultureel aanbod. Ik heb me al ingeschreven, maar houd er rekening mee dat het nog een tijdje kan duren. Met mijn huidige baan kan ik elke maand wat geld opzijzetten, als buffer voor verhuis- en inrichtingskosten. Financiële rust heb ik nu, elke dag naar de zee gaan, zal me weer heel andere rust geven.”

Extra slaapkamer

“Mijn vrienden hebben me niet laten vallen toen het financieel slecht met me ging. Als ze wisten dat ik me iets niet kon veroorloven, boden ze aan om het gezamenlijk voor me te betalen. Regelmatig trakteerden ze me op een etentje of matsten ze me met andere dingen. Van nature ben ik positief ingesteld, maar mijn vrienden zorgden ervoor dat ik ook op mijn dieptepunt hoop bleef houden. Ik ben hen eeuwig dankbaar. Vandaar ook dat ik een extra slaapkamer wil, zodat zij ook altijd bij mij terecht kunnen. Het is belangrijk om rijkdom te delen.”

Tip van Jacqueline

“Volg een cursus budgetteren, je krijgt heel veel praktische tips waar je normaal gesproken niet bij stilstaat. Bijvoorbeeld dat je je dagelijkse uitgaven op papier zet, afgezet tegen je inkomsten. Daarmee word je je bewuster van je uitgaven. En doe mee met duurzame buurtinitiatieven om spullen te recyclen. Ik ben lid van de Kledingruiltas in Amsterdam-Noord. Ik haal eruit wat ik pas of leuk vind (al haal ik er vaker iets voor vriendinnen uit) en stop iets terug wat ik kwijt wil.”

Goed geregeld banner Beeld Margriet
Beeld Margriet
Senay OzdemirGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden