In de lente en zomer energie (en geld) besparen? Dat kan het beste in de badkamer
De verwarming hoeft de komende maanden waarschijnlijk niet meer aan, waardoor de energiekosten dalen. Maar wat als je nog meer wilt besparen? Dat kun je het best doen in de badkamer. Waar in de winter de verwarming voor een hoog gas- of stroomverbruik zorgt, is in de zomer de douche namelijk een energievreter.
Honderden euro’s besparen
Volgens Nu.nl gebruikt een gemiddeld huishouden op jaarbasis zo’n 300 kubieke meter gas voor warm water. Met de energieprijzen van tegenwoordig komt dat al snel neer op zo’n € 400 tot € 450. Maar hoeveel warm water we gebruiken verschilt sterk per huishouden. Sommige huishoudens letten al op hun douchebeurten en douchen ‘zuinig’. Puk van Meegeren van voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal zegt tegen de nieuwssite dat in deze zuinige huishoudens zo’n 150 kuub gas gebruikt wordt voor het warme water, terwijl huishoudens die nergens rekening mee houden al snel drie keer zo veel gebruiken. Als je in die laatste categorie valt, kan het dus zomaar aantrekkelijk zijn om je douchegedrag onder de loep te nemen om tot wel honderden euro’s te besparen.
De douche- en badkraan blijken de belangrijkste bespaarknoppen in je huis zijn. Nu.nl stelt dat in de zomermaanden vrijwel al het gas naar de boiler gaat. Op jaarbasis is dat anders. Dan gaat veruit het grootste deel van het gas naar het verwarmen van huizen en beslaat die kraan maar ongeveer een kwart.
Lees ook:
Water besparen? Zó doe je dat
Water besparen
Om de energierekening omlaag te krijgen, kan het verstandig zijn om water te besparen in de badkamer. Maar hoe doe je dat? Je kunt beginnen met een kortere douchebeurt. Het klinkt misschien als een open deur, maar hoe korter je doucht, hoe minder water je verbruikt. Als je gewend bent aan een lange douchebeurt, kun je een douchetimer gebruiken. Maar je kunt nog meer doen om water te besparen in de badkamer:
- Een waterbesparende douchekop kan je een hoop geld schelen. Je verbruikt hiermee al snel twintig procent minder water dan met een normale douchekop. Heb je een grote regendouche die je inwisselt voor de zuinige variant? Dan kun je volgens Milieu Centraal maar liefst veertig procent water besparen.
- Laat de kraan niet onnodig aanstaan. Dan bedoelen we niet alleen de douchekraan, maar ook die bij de wasbak. Zet deze uit tijdens het tanden poetsen of scheren en laat de kraan niet onnodig aanstaan als je je handen wast.
- Ben je dol op het nemen van een bad? Overweeg dan eens om wat vaker onder de douche te gaan staan. Een bad is op z’n tijd heel ontspannend, maar verbruikt al snel meer water dan een douche. Sterker nog: voor een bad gebruik je al snel 120 liter water en daarmee kun je drie keer vijf minuten onder de douche staan. Tel uit je winst!
Begin makkelijk
Van Meegeren raadt aan om te beginnen met kleine stappen. Douche niet langer dan vijf minuten en gebruik een waterbesparende douchekop. Je kunt ook de kraan wat minder hard openzetten, als je niet meteen de douchekop wilt vervangen. En ga na of je elke dag moet douchen of dat om de dag een douchebeurt ook voldoende is. Volgens Nu.nl kun je om te besparen het best kiezen voor een andere temperatuur als je onder de douche stapt. Om het water te verwarmen wordt gas gebruikt, maar als je een koude douche neemt is dit niet aan de orde. Begin hiermee in de zomer, dan is een koude douche de ideale manier om af te koelen. Houd dit vervolgens in de winter vol om aan het eind van het jaar de besparing terug te zien.