Margriet logo
Dit wil je weten over onzinverzekeringen Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

PREMIUM

Dit wil je weten over onzinverzekeringen

In Nederland hebben we de gewoonte om ons goed te verzekeren. Van een reis- tot een annulerings- en opstalverzekering. Maar heb je al die verzekeringen echt nodig of zijn er ook onzinverzekeringen? Budgetcoach Carolien Vos beantwoordt in deze video de meest gestelde vragen over verzekeringen.

De expert in deze video:

  • Carolien Vos is budgetcoach bij Budgetbuddy. Met haar bedrijf helpt ze mensen slimmer om te gaan met geld.

Bestaan er overbodige verzekeringen?

In principe zou je alles kunnen verzekeren, maar de vraag is of dit echt nodig is. “Of een verzekering overbodig is of niet is erg persoonlijk,” vertelt Carolien. “Stel jezelf de vraag: wil je het risico lopen en kún je het risico lopen? Op basis daarvan bepaal je of een verzekering overbodig is of niet. Denk bijvoorbeeld aan een telefoonverzekering: heb je die nu echt nodig en wat verzeker je er daadwerkelijk mee? Een rechtsbijstandverzekering is een goed voorbeeld van een verzekering die je zo uitgebreid kunt maken als je zelf wilt. Mijn advies is om hierbij kritisch te kijken naar alle onderdelen. Vraag jezelf af of je deze allemaal echt nodig hebt.”

Welke verzekering kun je beter nooit opzeggen?

Je kunt ervoor kiezen om een verzekering op te zeggen. Bijvoorbeeld om de kosten te drukken als je merkt dat je veel geld kwijt bent aan premies. Maar, zegt Carolien, sommige verzekeringen kun je maar beter wèl aanhouden. “Dit zijn sowieso de verzekeringen die verplicht zijn in Nederland, dus een basis zorgverzekering, een WA-verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Deze zou ik nooit opzeggen. Ook een inboedelverzekering zou ik nooit opzeggen. Ik hoor mensen nog weleens zeggen: ‘Ik heb geen spullen van waarde in mijn huis staan, dus ik sluit deze verzekering niet af.’ Stel jezelf altijd de kritische vraag: wat kost het als er iets gebeurt en ik al mijn spullen opnieuw moet aanschaffen?”

Wat is oververzekerd zijn?

“Op het moment dat je dubbele verzekeringen hebt afgesloten ben je oververzekerd. Je hebt op meerdere manieren het risico verzekerd. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een opstalverzekering hebt, maar in een appartement woont waar je ook elke maand al servicekosten betaalt waar die opstalverzekering in zit.”

Nynke KooyGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden