PREMIUM
Checklist: In 3 stappen financieel geëmancipeerd
De tijd van ‘mijn man regelt de geldzaken’ ligt echt achter ons. Jij wilt toch ook weten hoe het zit met de hypotheek, verzekeringen en je pensioen? Nou dan! Het is tijd voor financiële emancipatie en de eerste stap zet je vandaag. Dit is hoe je dat doet.
- Expert: Marianne Bruijn, merkstrateeg bij Rabobank, auteur van The female fix: Jouw weg naar financiële vrijheid.
77 procent van de vrouwen in Nederland laat de geldzaken over aan hun partner
Stap 1
Ga in elk geval van onbewust onbekwaam naar bewust onbekwaam. “Veel vrouwen zijn onbewust onbekwaam als het om geldzaken gaat,” zegt The female fix-auteur Marianne Bruijn. “Ze hebben de financiën altijd aan hun partner overgelaten en hebben geen idee wat er allemaal speelt. De eerste stap is om bewust onbekwaam te worden, ofwel: je te realiseren wat je allemaal niet weet. Vanuit die positie kun je jezelf afvragen wat er bij bepaalde levensgebeurtenissen komt kijken. Voor welke zorg kom ik in aanmerking als een van ons iets overkomt? Waar heb ik recht op als mijn man ziek wordt? Voor welke potjes kom ik in aanmerking als ik mijn baan verlies? Wat is de overwaarde van ons huis? Een goede informatiebron is de website Ikwoonleefzorg.nl. Daar vind je heel veel antwoorden op de basale vragen die je als zestigplusser kunt hebben. Verdiep jezelf en praat over je financiële situatie met je partner, vriendinnen en experts.”
Stap 2
Realiseer je wat je allemaal niet weet van jullie geldzaken en vraag je dan af wat er komt kijken bij bepaalde levensgebeurtenissen. Als je weet hoe geldzaken werken, dan geeft dat veel rust. Veel mensen zijn bang om bij een adviseur aan te kloppen, omdat ze denken: dat kost geld.
Stap 3
Hanteer de 50-30-20-regel. “De ultieme budgetmethode is de 50-30-20-regel,” zegt Bruijn. “Dat betekent dat 50 procent van je inkomsten naar je vaste lasten gaat, zoals je hypotheek, verzekeringen, de energierekening, abonnementen, lidmaatschappen. Daarnaast reserveer je 30 procent om leuke dingen mee te doen: lekker een hapje eten, naar de schouwburg, een vakantie naar Madeira. De 20 procent die overblijft zet je opzij om extra vermogen mee op te bouwen, voor na je pensioen of over een paar jaar, als je misschien extra geld nodig hebt voor zorg of aanpassingen in je huis. Vaak is je pensioenuitkering een stuk lager dan je inkomen, dus is het fijn als je een bedrag achter de hand hebt. Als je deze drie stappen volgt, dan zorg je er op een heel toegankelijke manier voor dat je je financiën onder controle krijgt.”
Zorg ervoor dat je een buffer hebt. “Ook als je zestig jaar of ouder bent, ben je vaak nog aan het werk,” aldus Bruijn. “We moeten tegenwoordig doorwerken tot en met ons 67ste en we worden gemiddeld 86 jaar oud.
Je kunt met je inkomen een buffer opbouwen voor later. Kun je daarmee voldoen aan al je financiële wensen? En hoe zit dat als je straks met pensioen bent? Het is interessant om te onderzoeken op welke manier jij extra inkomen zou kunnen genereren, ook tijdens je pensioen. Veel vrouwen hebben hobby’s waarmee ze best wat zouden kunnen bijverdienen: sjaals breien, taarten bakken, eten thuisbezorgen. Zoek iets uit waar jij zelf blij van wordt, een bezigheid die jou energie geeft. Dan zorg je voor een win-winsituatie.”