Margriet logo
Wie het kleine niet eert…
43x snelle bespaartips
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

42x snelle bespaartips

Makkelijker gezegd dan gedaan: geld besparen. Maar wie op de kleintjes let komt een heel eind. Met een paar simpele huishoudelijke aanpassingen kun je honderden euro’s besparen.

1. Groenten snijden

Het is zo makkelijk: een zakje met voorgesneden groente. Als je geld wil besparen is dit niet je beste optie. Ongesneden groenten zijn een stuk goedkoper en hoeveel tijd kost het snijden van groenten nou eigenlijk?

2. Water opvangen

Zet een emmer in de douche als je ’m aanzet en vang hiermee het water op. Tijdens het opwarmen gaat vaak veel water verloren, wat je prima kunt gebruiken voor het koken of om de planten water te geven.

3. Drogerballen

Doe een schone, droge handdoek bij je was in de wasdroger of gebruik drogerballen. Hierdoor is je was sneller droog. Scheelt tijd en energie!'

4. Kettingkledingruil

In steeds meer steden en dorpen wordt een kettingkledingruil in het leven geroepen. Het werkt als volgt: je ontvangt een tas vol met kleding van anderen die meedoen aan de ketting. Zodra je de tas krijgt, kun je er items uithalen die je leuk vindt en er kledingstukken in stoppen die je zelf niet meer draagt. Eens in de zoveel tijd (afhankelijk van de lengte van de ketting) komt de tas weer bij je terug en kun je opnieuw shoppen. En het kost je ook nog eens helemaal niets!

5. Voorkom impulsaankopen

Voorkom impulsaankopen in de supermarkt door een winkelwagen te gebruiken. Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt namelijk dat je met een winkelmándje sneller een ‘ik wil dit nu’-impuls hebt én makkelijker toegeeft aan verleidingen.

6. Actie pakken

Maak gebruik van twee halen, één betalen-acties in supermarkten en drogisterijen. Die acties komen regelmatig langs. Wasmiddel, shampoo en douchegel bederven niet, dus je kunt een voorraadje aanleggen tot de volgende actie.

7. Kappersschool

Laat je haar knippen bij de kappersschool in plaats van bij de kapper. Het is goedkoper voor jou en leerzaam voor de leerling. Win-win!

8. Geen bijverkoop

Wees alert op ‘bijverkoop’ in een restaurant. Dit is bijvoorbeeld het stukje taart dat je aangeboden krijgt als je alleen een kopje koffie bestelt. Of de fles water op tafel.

9. Dierenvoedselbank

Zit je echt krap? Maak gebruik van de dierenvoedselbank. Hier kun je terecht voor voeding, verzorgingsmiddelen en extra hulp voor je huisdier. Welke eisen er gelden om gebruik te maken van de dierenvoedselbank, verschilt per locatie. Kijk bij je lokale dierenvoedselbank om te zien of je in aanmerking komt.

10. Sparen

Spaar het hele jaar door voor bijvoorbeeld de feestdagen of een vakantie. Via online bankieren kun je allerlei spaarpotjes aanmaken. Zet iedere maand een klein bedrag apart in deze potjes, zodat je op het moment dat je het nodig hebt een goed gevuld potje hebt.

11. Helderheid

Pas de helderheid van het beeldscherm van je tv aan. Hoe lager de helderheid, hoe minder stroom je nodig hebt. Stel een automatische lichtsensor in of pas de helderheid handmatig aan.

12. Kies slim

Bedienend personeel in restaurants heeft vaak goed nagedacht over de suggesties die ze geven. Ze noemen het goedkoopste gerecht als eerste en de laatste is vaak het duurst. Die laatste onthoud je vaak beter, waardoor de kans dat je voor iets duurders kiest, groter is.

13. Persoonlijke cadeaus

Vervang dure en ietwat onpersoonlijke cadeaus eens door iets wat je zelf gemaakt hebt. Een handgeschreven brief of zelfgemaakt kunstwerk kan net zo leuk zijn als een parfum, maar is door het persoonlijke aspect extra bijzonder.

14. Seizoensgroente

Eet mee met het seizoen. Door groente- en fruitsoorten in het seizoen dat ze geoogst worden te eten, bespaar je een hoop geld. Deze zijn namelijk goedkoper, omdat ze niet geïmporteerd hoeven te worden. Haal kool in de herfst en geniet in het voorjaar van asperges en prei.

15. Zelfbeheersing

Volgens Amerikaanse onderzoekers zijn koffiedrinkers sneller geneigd tot het doen van impulsaankopen. Ze kopen meer én kiezen vaker voor duurdere, niet-essentiële producten dan mensen die geen koffie drinken. Allemaal de schuld van de cafeïne: dit stofje stimuleert je zenuwstelsel en zorgt ervoor dat de beloningsstof dopamine vrijkomt. Dag zelfbeheersing en hallo impulsaankopen.

16. Marktproducten

Koop je het liefst je eten op de markt? Verplaats je bezoek dan naar het eind van de dag. De marktkooplui willen dan van hun producten af en zijn sneller geneigd om een deal te sluiten over de prijs. Zo heb je voor hetzelfde geld een grotere hoeveelheid of hetzelfde aantal producten voor minder geld.

17. Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop is een stuk voordeliger dan een normale variant. Je kunt er zo’n 20 procent minder water mee verbruiken. Heb je een grote regendouche en vervang je deze door de waterbesparende variant? Dan bespaar je zelfs tot 60 procent water.

18. Kies bewust

Een menukaart is vaak zo opgesteld dat je verleid wordt om het duurste gerecht te bestellen. Gerechten die in een kader gezet worden, trekken je aandacht, maar je betaalt er vaak ook de hoogste prijs voor. Wees je hiervan bewust en trap niet in de truc.

19. Vermijd de heetwaterkraan

Met een heetwaterkraan heb je altijd kokend water voor een kopje thee, maar om de energierekening laag te houden is het niet per se de beste oplossing. Het water moet constant op een temperatuur van 110 graden gehouden worden, wat energie en geld kost. Een waterkoker is het goedkopere alternatief, mits je niet meer water kookt dan je nodig hebt.

20. Vaatwasser

Zet de vaatwasser pas aan als-ie helemaal vol zit. Zo hoeft het apparaat minder vaak aan en bespaar je water én stroom.

21. Heteluchtoven

Zin in een quiche of ovenschotel? Gebruik dan de heteluchtoven. Deze stand is volgens Milieu Centraal zo’n vijftien procent zuiniger dan een gewone elektrische oven.

22. Kies de douche

Neem een douche in plaats van een bad. Hoewel een bad op z’n tijd heel fijn en ontspannend kan zijn, verspil je ook veel water. Voor een bad gebruik je al snel 120 liter water. Daarmee kun je drie keer vijf minuten douchen.

23. Bewust doorspoelen

Gebruik bij het doorspoelen van het toilet de juiste knop. Een kleine knop voor een kleine boodschap en een grote knop voor een grote boodschap. Onnodig de grote knop gebruiken is ook onnodig watergebruik.

24. Eco-programma

Kies bij het wassen voor het eco-programma. Dit is fijn voor de energierekening, omdat het zo’n dertig procent minder energie verbruikt. Soms verbruikt dit wasprogramma ook minder water.

25. Rommelmarkt

Kijk voor toebehoren voor je huisdier niet alleen in de winkel, maar ook op een rommelmarkt of op gratis afhalen-pagina’s op social media. Hier vind je leuke manden, riemen of voerbakken. Even schoonmaken en ze zijn weer zo goed als nieuw.

26. Kook met deksel

Kook met een deksel op de pan. Je gebruikt dan twee tot drie keer minder energie. Haal de deksel niet te vaak van de pan, want dan gaat er warmte verloren.

27. Kook bewust

Zet het gas tijdens het koken niet te hoog. Met half of laag gas kun je tot 60 procent minder energie verbruiken. Ook handig: bij sommige gerechten, zoals saus of rijst, kun je het gas eerder uitzetten. Het gaart nog even na in de hete pan.

28. Vries het in

Maak een flinke hoeveelheid eten en vries porties in. Dan hoef je voor meerdere maaltijden maar één keer gas of stroom te gebruiken.

29. Gebruik ontkalker

Ontkalk je waterkoker en koffieapparaat regelmatig. Zo verbruikt hij minder energie.

30. Extra warmte

Heb je iets bereid in de oven? Zet deze dan open als het gerecht klaar is. De hete lucht die vrijkomt verwarmt de ruimte een beetje.

31. Eenpansgerechten

Met eenpansgerechten verminder je het gasverbruik, watergebruik en de hoeveelheid afwas. Daarnaast kun je grote porties maken waarvan je een gedeelte kunt invriezen.

32. Gebruik wifi

Telefoonkosten kunnen snel oplopen, zeker als je veel belt. Met Skype en WhatsApp bel je gratis via wifi, ook internationaal, én je hebt er ook beeld bij als je wilt.

33. Bandenspanning

Je kunt zo’n 2 tot 5 procent brandstof besparen als je autobanden de juiste bandenspanning hebben. Je auto verbruikt namelijk meer energie bij te zachte banden.

34. Let op garantie

Op het moment dat je in een winkel iets koopt, bieden verkopers vaak een extra verlengde garantieperiode aan. Deze komt boven op de standaardgarantie van de fabrikant. Meestal kost dit je alleen maar geld en de kans dat je er echt gebruik van maakt is klein. Denk hier dus goed over na voor je een nieuw product gaat kopen.

35. Wasprogramma

Vermijd het snelle wasprogramma van je wasmachine. Hierbij is namelijk meer energie en water nodig dan wanneer je de was een paar uur laat duren en daardoor is het duurder dan een langer programma.

36. Stopcontact

Voorkom sluipverbruik door stekkers uit het stopcontact te halen. Volgens Milieu Centraal kan een gemiddeld Nederlands huishouden hiermee al snel 100 euro per jaar besparen. Dit is wel afhankelijk van het aantal (oude) apparaten in je huis. Een voorbeeld: je koffiezetapparaat kan op jaarbasis ongemerkt 16,75 euro verbruiken en je elektrische boiler zelfs 59,82 euro. (Deze kosten zijn berekend door United Consumers op basis van een gemiddelde stroomprijs van € 0,3988 per kWh)

37. Bulkkorting

Heb je voer nodig voor je huisdieren? Kijk dan eens bij een groothandel of de fabrikant zelf. Daar kun je vaak bulkkorting krijgen.

38. Cv-ketel

Veel cv-ketels staan voor warm water ingesteld op de comfortstand. De ketel staat dan altijd op stand-by, klaar om te leveren als je de warme kraan opendraait. Als je dit verandert naar de eco-stand, bespaar je op gas: de ketel verwarmt het water dan pas als je de warme kraan opendraait. In de handleiding van je cv-ketel vind je hoe je de instellingen aanpast.

39. Wees kritisch

Neem routines die je in het dagelijks leven hebt onder de loep. Moet je echt altijd met de auto naar het werk of de supermarkt of kun je voor de goedkopere fiets kiezen? Kijk ook naar opties om te carpoolen om kosten te delen.

40. Wees creatief

Waarom zou je uit eten gaan als je ook zelf leuke uitjes kunt bedenken? Ga als het lekker weer is picknicken in het park of spreek met vrienden af dat je elke zoveel weken bij elkaar komt eten. Niet alleen lekker en gezellig, maar ook nog eens een stuk goedkoper dan een avond in een restaurant!

41. Ontdooien

Bevroren vlees, fruit en groenten kun je het best laten ontdooien in de koelkast. Op deze manier komt de kou van de producten in de koelkast en verbruikt de koelkast minder energie om de ruimte koel te houden.

42. Have fun

Geef je een feest? Bedenk dan zelf een quiz of studeer met een aantal vrienden of familieleden een muzieknummer in, ga karaokezingen of pak die oude sjoelbak weer eens tevoorschijn. Scheelt je veel geld op het gebied van entertainment!

Goed geregeld banner Beeld Margriet
Beeld Margriet
Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden