Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom zweten we eigenlijk zo in een vochtig klimaat?

waarom-zweten-we-eigenlijk-zo-in-een-vochtig-klimaat.jpg

Wat hebben we veel gezweet de afgelopen dagen in die warme temperaturen. Maar waarom zweten we zoveel meer in een vochtig klimaat (zoals we die in Nederland kennen) dan in een droog klimaat? Het heeft alles te maken met hoe goed we kunnen zweten.

Waarom zweten we?

Zweten, we doen het regelmatig en dat is maar goed ook. Het is de manier van het lichaam om zichzelf koel te houden. Het menselijk lichaam heeft een constante lichaamstemperatuur van rond de 37 graden. Komt het lichaam in aanraking met een temperatuur die daar boven ligt (zoals de buitentemperatuur) dan gaat het zweten om zichzelf koel te houden. De zweet verdampt en het proces wat daar voor nodig is onttrekt warmte aan het lichaam, waardoor het afkoelt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief 

Vochtige lucht

Het verdampingsproces gaat een stuk moeizamer wanneer er een hoog vochtigheidsgehalte in de lucht zit. De waterdamp wat zich in de lucht bevindt wordt gemeten in een gram waterdamp per kilogram lucht. Wanneer de temperatuur oploopt tot zo’n 30 graden betekent dit dat er 27 gram waterdamp per kilogram lucht aanwezig is. Bij deze maximale zwaarte aan vocht in de lucht kan water, en dus ook zweet, niet meer verdampen. Bij een hoge luchtvochtigheid lukt het ons lichaam dus niet meer om het zweet te verdampen. In plaats daarvan komt het als dikke druppen vocht uit onze klieren zetten. Hierdoor zweten we zonder het verkoelende effect van de verdamping van de druppels te krijgen.

Gevoelstemperatuur

Waarom spreken we bij het meten van de buitentemperatuur ook altijd over de gevoelstemperatuur? De gevoelstemperatuur heeft te maken met hoeveel warmte er in de lucht blijft hangen. Als er een hoop vocht in de lucht zit, kan de warmte ‘niet weg’ oftewel, niet verdampen. Op die momenten kan de gevoelstemperatuur snel oplopen. Een voorbeeldje: Is het buiten 30 graden, maar is er een luchtvochtigheid van 50 procent aanwezig, dan is de gevoelstemperatuur 31 graden. Bij een luchtvochtigheid van 80 procent voelt het buiten aan als 38 graden en bij 100 procent (maximale) luchtvochtigheid voelt het aan als een benauwde 44 graden. Reikt de gevoelstemperatuur boven de 55 graden, dan kan het levensgevaarlijk worden, omdat het lichaam zijn warmte niet meer kwijt kan. Dat kan uiteindelijk leiden tot oververhitting.

Een fijne zweetwisser (ook als strandlaken te gebruiken) of om je fijn mee af te drogen, is deze kleurrijke Hamamdoek. Nu voor maar 19,95 te verkrijgen in de Margriet Shop.

Bron | Mental Floss, KNMI
Beeld | iStock

Ook interessant