Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe schadelijk is zwarte schimmel voor je gezondheid?

zwarte-schimmel-slecht-voor-gezondheid.jpg

Heb je last van zwarte schimmel? Dat is niet alleen schadelijk voor je huis, maar je kunt er ook gezondheidsklachten van krijgen. De schimmelsporen kunnen onder andere in je longen terecht komen. Maar hoe gevaarlijk is dat? We leggen je uit wat het effect is van zwarte schimmel op je gezondheid en voor welke klachten je moet oppassen. 

En hoe kun je schimmel dan veilig uit je huis verwijderen en voortaan voorkomen? 

Hoe slechts is zwarte schimmel voor je gezondheid?

Zwarte schimmel op je muren ziet er al niet heel prettig uit, maar ook voor je gezondheid doet het niet veel goeds. Wanneer je de schimmelsporen inademt, komen deze in je longen terecht. Hierdoor kun je last krijgen van luchtwegproblemen, zoals benauwdheid, hoestbuien, astmatische klachten, of een geïrriteerd gevoel aan je luchtwegen. Heb je normaal gesproken al last van luchtwegproblemen? Dan kan zwarte schimmel je klachten nog erger maken. Daarnaast kun je ook last krijgen van een verstopte neus en niesbuien.

Verder zit er in zwarte schimmel een hoge concentratie mycotoxine, waardoor je last kunt krijgen van huidirritatie en jeuk. Doe je niks tegen de schimmel in huis? Dan kunnen de klachten alleen maar erger worden en kan dit echt gevaarlijk zijn. Vooral mensen met een zwakke gezondheid en prikkelbare longen zijn vatbaarder. Als laatste kun je ook allergisch zijn voor schimmel. In dit geval zijn de klachten vaak nog heftiger dan bij een ander.

Hoe ontstaat zwarte schimmel in huis?

Zwarte schimmel groeit goed in een vochtige omgeving tussen de 17 en 25 graden. Vooral de badkamer is daardoor de perfecte plek voor deze schimmel, maar het kan ook in andere ruimtes zoals de keuken of slaapkamer ontstaan. Ook optrekkend vocht, een hoog vochtgehalte in nieuwe huizen en lekkage kunnen de kans op schimmel vergroten.

Lees ook: Superschoonmaaktip: dit goedkope middeltje helpt tegen schimmel in de badkamer

Schimmel herkennen

Zwarte schimmel is dus slecht voor je gezondheid en daarom is het belangrijk om direct aan de bel te trekken als je hier last van hebt. In het begin is de zwarte schimmel vaak nog niet goed zichtbaar, maar zie je bijvoorbeeld kleine zwarte stipjes op je muur. Als dit doorgroeit zul je al snel grotere stippen zien en kan je hele muur binnen een mum van tijd zwart kleuren. Daarnaast kan zich een muffe geur door het huis verspreiden en kun je last krijgen van de eerdergenoemde gezondheidsklachten. 

Zelf verwijderen

Aangezien zwarte schimmel vervelende gezondheidsklachten kan veroorzaken, kun je het beste een professioneel bedrijf inhuren. Wil je het liever zelf aanpakken? Zorg dan dat je goede bescherming draagt, zoals bedekkende kleding, handschoenen en een mondkapje. Vervolgens kun je de zwarte schimmel zelf proberen aan te pakken met de volgende tips: 

  • Zorg dat je zoveel mogelijk vocht onttrekt aan de ruimtes in je huis, zodat schimmels zich moeilijker verder kunnen verspreiden.
  • Los een schep soda op in 1 liter heet water en wrijf dit met een spons hard over de schimmel heen. 
  • Werkt dat niet? Los dan 250 ml bleekmiddel op in een emmer water. Wrijf dit over de schimmel en laat dit goed inwerken. Daarna kun je het voorzichtig proberen weg te boenen. 
  • Voor glazen of betegelde oppervlakken kun je het beste wasmiddel of ammonia gebruiken. Met wasmiddel dood je de schimmel niet, maar was je het wel weg. Ammonia is een stuk agressiever, daarom is het minder geschikt voor poreuze materialen zoals hout. 
  • Als laatste kun je schoonmaakazijn of pure azijn gebruiken om zwarte schimmel weg te boenen.

Schimmel voorkomen

Om zwarte schimmel in huis te voorkomen is het vooral belangrijk om alert te zijn bij natte ruimtes, zoals de badkamer. Zorg dat muren niet te lang vochtig blijven. Ook is het belangrijk om goed te ventileren, dus zorg dat er altijd een raam of deur openstaat. Zeker na het douchen is het verstandig om het vocht te laten ontsnappen. Heb je last van lekkage? Laat hier dan zo snel mogelijk naar kijken. 

Bron | Ongedierte bestrijden, Water-dicht.be, HG
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant