Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is wat je moet weten over de zwangerschapscomplicatie ‘pre-eclampsie’

pre-eclampsie.jpg

Tien procent van de vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, krijgt last van een hoge bloeddruk (hypertensie). Bij twee procent daarvan gaat de hoge bloeddruk gepaard gaat met een verhoogde eiwitafscheiding in de urine. Dan spreken we van ‘pre-eclampsie’: een complicatie die ook wel bekend staat als zwangerschapsvergiftiging.

Wanneer bij een vrouw hypertensie wordt vastgesteld, wordt vaak urine-onderzoek gedaan om te kijken of er ook sprake is van pre-eclampsie.

Oorzaak

De oorzaak van pre-eclampsie is niet bekend. Artsen vermoeden dat de aanleg en ontwikkeling van de placenta in de eerste helft van de zwangerschap een rol speelt, maar dit is nooit bewezen. Wel is bekend dat bepaalde vrouwen een hoger risico lopen. Dit kan komen door erfelijke aanleg maar ook door bepaalde ziektes zoals diabetes, vaat- en nierziekten en auto-immuunziekten of bij een al eerder bestaande hoge bloeddruk. Ook vrouwen die zwanger zijn van een meerling lopen een verhoogd risico.

Pre-eclampsie herkennen

De klachten van pre-eclampsie lijken in veel gevallen op gewone zwangerschapssymptomen. Hoofdpijn, misselijkheid en braken komen vaak voor. Ook kan het zijn dat vrouwen last krijgen van duizeligheid, sterretjes zien en veel vocht vast houden. Een ander symptoom is het krijgen van stuipen. Dit zijn aanvallen met trekkingen van armen en benen. Omdat de kans op complicaties bij pre-eclampsie groter is dan bij hypertensie, moeten veel vrouwen voor deze aandoening worden opgenomen in het ziekenhuis.

HELLP-syndroom

Pre-eclampsie kan overgaan in het HELLP-syndroom. Dit is een levensbedreigende vorm van zwangerschapsvergiftiging. In Nederland is de ziekte de belangrijkste oorzaak van het overlijden van moeders als gevolg van de zwangerschap. Deze aandoening komt voor bij 5 op de 1000 vrouwen. Het HELLP-syndroom ontstaat door een afbraak van rode bloedcellen, stoornissen aan de leverfunctie en een verlaging van het aantal bloedplaatjes. De aandoening treedt net als bij pre-eclampsie meestal op in de twintigste zwangerschapsweek. Ook kan het HELLP-syndroom ontstaan in de eerste week ná de bevalling.

Opname in het ziekenhuis

Wanneer pre-eclampsie is vastgesteld, moeten vrouwen direct worden opgenomen in het ziekenhuis. Door middel van medicijnen kunnen de stuipen worden gestopt, maar strenge bewaking blijft noodzakelijk. De behandeling bestaat verder voornamelijk uit het bestrijden van klachten zoals hoofdpijn en misselijkheid. Daarnaast wordt de hoge bloeddruk behandeld met
bloeddrukverlagende medicijnen. Als de conditie van moeder of kind het voortzetten van de zwangerschap niet meer toe laat, kan het zijn dat er besloten wordt om het kindje eerder te halen.

Lees ook
Waarom je geen lammetjes mag knuffelen als je zwanger bent

Bron | Ouders van Nu, NVOG
Beeld| iStock

Ook interessant