null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zwangere vrouwen lopen groter risico om door corona op de ic te belanden

Uit een onderzoek van het UMC Utrecht blijkt dat zwangere vrouwen met corona een groter risico lopen om op de ic te belanden dan niet-zwangere vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie. Naast de kans op een ernstiger verloop van de ziekte voor de moeder, brengt het ook risico’s mee voor de baby.

Ook inleidingen en keizersneden kwamen bij zwangere vrouwen met corona vaker voor.

Zwangere vrouwen lopen groter risico op de ic te belanden met corona

Het is geen nieuwe informatie dat zwangere vrouwen slechter kunnen reageren op een virusinfectie. Hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp van het UMC Utrecht legt aan RTL Nieuws uit dat ze daarom ook niet schrikt van de cijfers. Het risico voor zwangere vrouwen is bijvoorbeeld ook bij de griep hoger.

Toch is een coronabesmetting wel een ander verhaal dan een normaal griepje. De gevolgen van corona zijn voor zwangere vrouwen ernstiger, waardoor zij een groter risico lopen om op de ic te belanden. Zo belandde uit de cijfers van het onderzoek 4 procent op de intensive care, ten opzichte van 0,6 procent van de niet-zwangere vrouwen met corona in dezelfde leeftijdcategorie.

Gevaarlijker voor zwangere vrouwen

De hoogte van de baarmoeder zorgt ervoor dat de ademhalingsspier omhooggaat, en dat kan letterlijk op de longen werken. De hoogleraar vertelt dat van de in totaal 9000 zwangere vrouwen met corona 10 vrouwen op hun buik beademd moesten worden en vier moesten aan de hartlongmachine.

Daarnaast laten ze vrouwen met corona voorbij de 28 weken zwangerschap al bevallen. Dit gaat meestal per keizersnede. Als de baby uit de buik is, kun je namelijk beter ademen.

Baby’s besmet met corona

Bij een aantal vrouwen werd in het vruchtwater en de moederkoek het coronavirus aangetroffen. Ook bleken er na de bevalling zeven baby’s besmet. Één daarvan werd direct positief getest en moest meteen naar de ic voor pasgeborenen. Bij de andere baby’s werd het coronavirus de week na de bevalling aangetroffen. Daarbij is het niet duidelijk of zij besmet zijn geraakt via de moeder of niet.

Lees ook: Onderzoek: ‘Na één coronavaccinatie al helft minder besmettingen binnen gezin’

Oorzaken van een ernstig verloop

Er zijn verschillende redenen waardoor zwangere vrouwen een groter risico lopen om zieker te worden van corona. Het kan bijvoorbeeld komen doordat het afweersysteem van zwangere vrouwen zich anders gedraagt dan bij niet-zwangere vrouwen. Zo kan je afweersysteem bijvoorbeeld niet te hard werken, aangezien je ook een kind als 'lichaamsvreemd' onderdeel in je hebt.

Daarnaast legt hoogleraar Bloemenkamp uit dat ook je slijmvliezen meer kunnen opzwellen en je longcapaciteit kan veranderen als je zwanger bent.

Zwangere vrouwen met corona in Nederland

In totaal hebben 9148 zwangere vrouwen in Nederland corona gekregen. Daarvan zijn tot nu toe 417 in het ziekenhuis opgenomen, kwamen 36 vrouwen op de intensive care terecht en 33 op de Obstetrische High Care (de intensive care voor zwangeren). Vooral zwangere vrouwen met ernstig overgewicht, een onderliggende ziekte of een niet-Westerse afkomst lopen groter risico om op de ic te belanden. Waarom dat geldt voor vrouwen met niet-Westerse afkomst, dat is niet duidelijk.

Prikvoorrang voor zwangere vrouwen?

Eerder gold een advies om als zwangere vrouw te wachten met een vaccinatie tot na de bevalling. Inmiddels is dat advies van het RIVM veranderd en raden zij aan om dit wel tijdens de zwangerschap te doen. Toch is het effect van een vaccinatie op een ongeboren baby nog niet bekend. Ook wil demissionair minister Hugo de Jonge weten of zwangere vrouwen ook prikvoorrang zou moeten krijgen. Hij heeft het RIVM daarover advies gevraagd.

Bron | RTL Nieuws, NOS

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden