null Beeld

Zwanger worden? Waarom je eerst je gewicht moet checken

Vrouwen die zwanger proberen te worden, kunnen het best eerst even op de weegschaal gaan staan. Uit een grootschalig onderzoek blijkt namelijk dat er een relatie is tussen het gewicht vóór de zwangerschap en het risico op complicaties tijdens de zwangerschap.

Volgens de onderzoekers loopt een zwangere vrouw een hoger risico op complicaties als ze te zwaar is vóór de zwangerschap, dan wanneer ze dikker wordt tíjdens de zwangerschap. Hoeveel een vrouw tijdens de zwangerschap het best kan aankomen, hangt volgens de onderzoekers af van hoeveel ze woog aan het begin van de zwangerschap.

BMI

De Europese en Amerikaanse onderzoekers baseren die conclusie op een analyse van de gegevens van 197.000 vrouwen. Zij deden mee aan 25 onderzoeken. De onderzoekers verdeelden de vrouwen in zes groepen op basis van hun startgewicht, uitgedrukt in de body mass index (BMI). Hoe hoger de BMI aan het begin van de zwangerschap, hoe hoger het risico was op een of meer van de genoemde complicaties.

Ernstige obesitas

Vrouwen met zeer ernstige obesitas (BMI van 40 of hoger) lopen het hoogste risico. Maar liefst 94% van de vrouwen die in deze categorie vielen, hadden tijdens de zwangerschap last van complicaties. Bij vrouwen met ernstige obesitas (BMI 35 tot 39,9) was dat 60%. Daarentegen liepen vrouwen met een gezond BMI (18,5 tot 24,9) een kans van 33% op complicaties .

Veel gesignaleerde complicaties waren een te hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging en diabetes. Vrouwen die voor hun zwangerschap te zwaar waren, kregen ook vaker een keizersnede of een te vroeg geboren kind. Ook was de baby vaker kleiner of juist groter dan gemiddeld.

Vooraf aanpakken

De onderzoekers stellen nu, dat hoe hoger de BMI is aan het begin van de zwangerschap, des te lager de toename mag zijn tijdens de zwangerschap. Want hoewel elke vrouw tijdens deze negen maanden aan zal komen, is het belangrijk dat het niet te veel wordt. “Maar een te hoge BMI van vrouwen met een zwangerschapswens is belangrijker om aan te pakken dan de toename in gewicht tijdens de zwangerschap”, zegt hoofdonderzoeker Vincent Jaddoe. "We zouden veel meer aandacht moeten hebben voor voeding en gewicht van toekomstige ouders voordat ze een zwangerschap ingaan. Die zorg kan de huisarts, verloskundige of gynaecoloog geven.”

Bekijk hieronder het aantal kilo's dat een vrouw met jouw BMI volgens de onderzoekers zou mogen aankomen tijdens de zwangerschap.

[caption id="attachment_577393" align="aligncenter" width="400"]

null Beeld

Bron: NRC[/caption]

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| JAMA,

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden