null Beeld

Zuurdesembrood: gezonder dan ‘normaal’ brood?

Volkoren-, maïs-, spelt-, meergranen-, zuurdesem… Als het om brood gaat, is er keuze genoeg. Maar dat laatste brood, dat zuurdesem, wat voor brood is dat eigenlijk en is het gezonder dan ‘normaal’ brood?

Wat is zuurdesembrood?

Zuurdesembrood of desembrood is brood waarbij in plaats van gist een mengsel van meel en water wordt gebruikt om het te laten rijzen. Door dit mengsel een tijdje te laten staan en er af en toe nieuw water en meel aan toe te voegen, ontstaan bacteriën die voor gisting zorgen, waardoor het geheel luchtig wordt. Na ongeveer een week kun je met het (zuur)desem bakken. Omdat de omstandigheden bij elke bakkerij anders zijn - denk aan het klimaat en het meel dat wordt gebruikt - komen er overal andere natuurlijke aroma’s en smaakstoffen vrij. Hierdoor smaakt nergens ter wereld zuurdesembrood hetzelfde.

Is het gezonder?

Zuurdesembrood is niet per se gezonder, maar omdat het gisten van zuurdesembrood op een natuurlijke wijze gebeurt geven sommige mensen hier de voorkeur aan. Tot ver in de negentiende eeuw was dit overigens ook de enige manier waarop brood werd gemaakt. Gist wordt pas vanaf de Tweede Wereldoorlog gebruikt.

Voordelen

Daarnaast heeft zuurdesembrood nog een paar verrassende voordelen.

  • De houdbaarheid van zuurdesembrood is veel langer doordat er geen gist wordt gebruikt.
  • Zuurdesembrood heeft een lagere glycemische index dan brood gemaakt met gist. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel beter op peil.
  • Zuurdesembrood is wat steviger dan gistbrood en kruimelt veel minder tijdens het snijden.
  • Het heeft een krokante korst.
  • De aanwezigheid van melkzuurbacteriën, die vrijkomen tijdens het rijzen, zorgen voor een goede darmwerking.
  • Doordat zuurdesembrood lactobacillen bevat, een probioticum, kan het een postief effect hebben op de spijsvertering.

Nadelen

Een nadeel van zuurdesembrood is dat het soms wat zuur kan proeven, maar dit heeft veelal te maken met de manier van bakken. Ook is zuurdesembrood wettelijk niet beschermd, dit betekent dat elk brood het etiket 'zuurdesembrood' opgeplakt mag krijgen. Uit onderzoek van het programma Keuringdienst van Waarde is gebleken dat dit ook gebeurt: industriële bakkerijen mengen dan wat zuurdesempoeder door het brood waardoor het een zurige smaakt krijgt, maar verder is het brood normaal en in zo'n korte mogelijk tijd gerezen en gebakken. Let dus goed waar je zuurdesembrood koopt. Bekende zuurdesembakkers zijn BBROOD en Het Vlaamsch Broodhuys.

Een gemiddeld zuurdesembrood bevat per 100 gram ongeveer 206 calorieën. Het bestaat voor 6 gram uit eiwit, 35 gram koolhydraten en slechts 2 gram vet. Per 100 gram zuurdesembrood krijgt u bijna 8 gram vezels binnen.

Bron | Miss Natural

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden