Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Werkt een zuiveldrankje met bacteriën echt bij darmproblemen?

werkt-een-zuiveldrankje-met-bacterien-echt-bij-darmproblemen.jpg

Spijsverteringsziekten en -klachten komen heel veel voor in Nederland. Veel mensen nemen daarom vaak een zuiveldrankje vol bacteriën die goed zouden zijn voor je darmen. Hiermee hoop je je problemen op te lossen. Maar werkt dat eigenlijk wel?

Quest zocht het uit.

Miljarden bacteriën

In onze buik hebben we miljarden bacteriën die ons helpen met het verteren van voedsel. Daarnaast spelen ze ook een rol in het immuunsysteem, vertelt Hilde Herrema, onderzoeker bij het Microbiota Center Amsterdam, aan Quest. Vanaf het moment dat je vast voedsel eet, heb je een volwassen microbioom. Dit is een verzameling bacteriën, gisten en virussen die zich schuilhouden in je lichaam. Naast goede bacteriën zijn er ook veel slechte. Als je daar te veel van hebt, raakt de balans verstoord en kun je ziek worden.

Lees ook
Darmklachten? In déze 6 voedingsmiddelen zitten veel probiotica

Zuiveldrankje vol bacteriën

In zuiveldrankjes zitten veel microben en hoe meer goedaardige microben in je lichaam, hoe beter. Dit is min of meer de gedachte achter zo’n zuiveldrankje vol bacteriën. Maar helpen deze microben je darmen eigenlijk wel? Bij sommige darmproblemen wel degelijk. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een antibioticakuur hebt gehad en veel goede bacteriën verdwenen zijn. Je lichaam herstelt uiteindelijk vanzelf, maar een zuiveldrankje vol bacteriën kan je een boost geven. Patricia Schutte, woordvoerder bij het Voedingscentrum, stelt echter wél dat je dan een aantal weken lang elke dag een zuiveldrankje moet drinken.

Onderzoeken

Toch zijn de bacteriën geen wondermiddel als bijvoorbeeld je darmen verstopt zitten. Er bestaat dan een kans dat het probleem ergens anders zit. Volgens Herrema is er weinig bewijs dat een zuiveldrankje vol bacteriën leidt tot gezondheidsvoordelen. De vraag waarom het bijna niet helpt is lastig te achterhalen. Dit komt waarschijnlijk omdat het microbioom gecompliceerd in elkaar zit. Doordat er miljarden bacteriën in onze darmen zitten, kun je deze onderverdelen in ongeveer tweeduizend soorten. Het is onmogelijk om deze allemaal te identificeren. Daarnaast is het zo dat het moeilijk te onderzoeken is; wanneer je microbiomen uit het lichaam haalt om te onderzoeken, kan dit niet meer, omdat microbiomen daar gevoelig voor zijn.

Lees ook:
Wat is kefir en waarom is het zo goed voor onze darmhuishouding?

Gezond eten

Het advies van het Voedingscentrum blijft dan ook: eet genoeg volkorenproducten, groenten en fruit en beweeg. Dan kun je je dat zuiveldrankje vol bacteriën gewoon laten staan.

Bron | Quest
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Ook interessant