null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zóveel werkdagen zijn vrouwen per jaar gemiddeld kwijt aan menstruatiepijn

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van ongesteld zijn op vrouwen en ons welzijn. Dit keer is de productiviteit tijdens de menstruatie bekeken, en de resultaten zijn best schokkend.

Vrouwen kunnen namelijk zo'n negen dagen per jaar minder (goed) werken als gevolg van menstruatieklachten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

De onderzoekers, afkomstig van het Radboud Universitair Medisch Centrum (Radboudumc), ondervroegen 32.000 vrouwen via sociale media. Hierbij borduurden ze voort op een eerder onderzoek, waaruit bleek dat een derde van de vrouwen niet goed kan functioneren tijdens de menstruatie.

Vrij nemen

Voor dit nieuwe onderzoek beantwoordden de deelneemsters vragen over hun menstruatie, of ze er veel last van hadden en of ze minder productief waren in die periode. 1 op de 7 vrouwen gaf aan dat ze tijdens de menstruatie af en toe vrij namen van school of werk. 3,5 procent hiervan deed dit iedere cyclus.

Geen legitieme reden

Het bijzondere hieraan is dat het in de cijfers van bedrijven vrijwel niet terug te zien is. Slechts 1 op de 5 vrouwen geeft de echte reden voor ziekmelding op, terwijl de rest een andere reden opgeeft. Dit toont aan dat menstruatiepijn nog steeds niet wordt gezien als legitieme reden om je ziek te melden.

Speciale regeling

Toch gaf het grootste deel van de vrouwen aan zich helemaal niet ziek te melden en gewoon te gaan werken, terwijl veel vrouwen meer dan 50 procent productiviteitsverlies door buikpijn en andere klachten hadden. 2 op de 3 deelnemers van het onderzoek gaf aan dat ze het fijn zouden vinden als er een speciale regeling zou komen voor flexibel werken tijdens de menstruatie. De wetenschappers van het Radboudumc hopen dat dit onderzoek bijdraagt aan de werkemancipatie en de ontwikkeling van zo’n regeling.

Bron | Het laatste nieuws

Beeld | iStock

null Beeld

Lees meer over lekker en gezond leven in deze bruisende Margriet-special. Vol weetjes, tips, uitgebreide interviews en onderzoeken. Bestel hier.

Quirine BrouwerGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden