Zoveel suikerklontjes zitten er in jouw favoriete drankje
Een blikje cola, een yoghurtdrankje of een cappuccino: het zijn allemaal lekkere drankjes. Sta je weleens stil bij de hoeveelheid suiker die je daarmee binnenkrijgt? Het zijn er meer dan je misschien zou denken.
Uit onderzoek van Het Voedingscentrum blijkt dat niet iedereen weet heeft van de hoeveelheid suiker die je binnenkrijgt na het drinken van frisdrank. Daarom zijn is Het Voedingscentrum een campagne gestart om jongeren bewust te maken van dit probleem. Dit gebeurt door een informatieve poster te delen op middelbare scholen.
Suiker in frisdranken
Wanneer we kijken naar die poster komt van alle frisdranken het sportdrankje AA als slechtste uit de bus. Dit drankje bevat maar liefst twaalf suikerklontjes. Een blikje Coca Cola volgt als tweede, met 8,5 suikerklontjes.
Light en Zero-frisdranken bevatten daarbij minder of geen suiker, maar tasten net als gewone frisdrank het tandglazuur aan, door de zuren die erin zitten. Daarom staan ze net als gewone frisdrank niet in de Schijf van Vijf.
De beste keuze? Neem een bidon of flesje met kraanwater mee naar je werk of sportles. Dat is goed voor je gezondheid, het milieu en is goedkoop, stelt Het Voedingscentrum. Hieronder zie je het overzicht van Het Voedingscentrum met alle frisdrankjes, plus de hoeveelheid suikerklontjes die erin zitten.
Suiker in koffie
Bij de verschillende soorten koffies scoort de frappuccino van Starbucks het slechtste. Hier zitten maar liefst zeven suikerklontjes in. Een Espresso en een zwarte koffie daarentegen scoren het beste met beide géén suikerklontjes.
Suiker in zuivel
Als laatste de yoghurtdrankjes. Het sportdrankje AA blijft de uitschieter van alle drankjes met twaalf suikerklontjes, maar Müller Milk komt ook aardig in de buurt met maar liefst 9,5 suikerklontjes. De melk van Campina doet het daarentegen beter. Deze melk bevat drie suikerklontjes.
Informatieve poster
Gaat een informatieve poster helpen om jongeren te laten minderen met het drinken van drankjes met veel suiker? Liesbeth Velema, expert voeding en gedrag van Het Voedingscentrum, stelt in het AD dat het vooral om bewustwording gaat, van de hoeveelheid suiker die ze binnenkrijgen als ze voor deze drankjes kiezen.
“We weten dat voedseleducatie een positief effect kan hebben op het gedrag. Dit is een onderdeel daarvan. We hebben ook lespakketten die scholen gebruiken. En we zijn al jaren bezig aandacht te vragen voor de Gezonde Schoolkantine die een gezonde en duurzame keuze gemakkelijker moet maken.”
Bron | AD, Metronieuws, Voedingscentrum