Margriet logo
Aantal stappen zetten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zoveel stappen zetten op een dag draagt bij aan een gezonder hart

Wandelen is goed voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. En misschien helpt het ons zelfs nog meer dan we denken, want uit een nieuwe studie blijkt dat een bepaald aantal stappen kan zorgen voor een gezonder hart.

De studie laat zien dat mensen die 6.000 tot 9.000 stappen per dag zetten, 40 tot 50 procent minder risico lopen op hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of een beroerte, in vergelijking met degenen die 2.000 stappen lopen per dag.

Het onderzoek is afkomstig van een team onder leiding van Amanda Paluch, een assistent-professor bewegingswetenschappen aan de School of Public Health and Health Sciences aan de Universiteit van Massachusetts Amherst. “We ontdekten dat er voor volwassenen boven de 60 jaar een opvallend lager risico was op een cardiovasculaire ziekte gedurende een gemiddelde follow-up van zes jaar,” vertelt ze aan Heathline.

Eerder onderzoek

Eerder onderzoek door Paluch en de Steps for Health Collaborative in 2022 toonde al aan dat meer beweging, zelfs onder de 10.000 stappen per dag, werd geassocieerd met voordelen voor een langer leven. Het zetten van 6.000 tot 8.000 stappen per dag hield toen al verband met een lager risico op overlijden bij volwassenen.

Motiveren om meer stappen te zetten

Paluch stelt dat de belangrijkste boodschap voor de volksgezondheid uit dit onderzoek is om de minst actieve 60 plussers aan te moedigen om meer stappen te zetten. “Zij die het minst actief zijn, hebben het meeste te winnen,” vertelt ze. “Voor degenen die 2.000 of 3.000 stappen per dag zetten, kan meer wandelen veel betekenen voor de gezondheid van hun hart.”

Verder moedigt Paluch iedereen aan om nog meer te wandelen als je al wel boven de 3.000 stappen per dag zit. “Als je bijvoorbeeld op 6.000 stappen zit, is het ook voordelig om naar 7.000 en vervolgens naar 8.000 te gaan. Het is goed voor je lichaamsbeweging en voor de gezondheid van je hart.”

Hoeveel stappen zijn genoeg?

Onderzoeker Yu-Ming Ni, een cardioloog bij het MemorialCare Heart and Vascular Institute in het Orange Coast Medical Center in Californië, vertelt aan Healthline dat je de meeste gezondheidsvoordelen haalt uit het zetten van 8.000 stappen.

“Wandelen kan een nuttige manier zijn om lichaamsbeweging te verbeteren. Met een doel van 8.000 stappen in plaats van 10.000 stappen kun je dit al bereiken. Mocht je de 8.000 niet halen, dan is dit ook niet erg. Alles boven de 3.000 stappen is namelijk al gunstig voor je gezondheid,” aldus Yu-Ming N.

Bron | Healthline

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden