Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zoveel plastic krijg je elke dag ongemerkt binnen

Uit opiniepeilingen van Eurobarometer blijkt dat steeds meer Europeanen zich zorgen maken over de microplastics die we dagelijks onopgemerkt binnenkrijgen. En die angst blijkt niet geheel onterecht...

Microplastics zijn kleine stukjes plastic die met het blote oog vaak niet te zien zijn. Ze komen onder andere in ons voedsel terecht wanneer we bijvoorbeeld verpakkingen van onze voedingsmiddelen aftrekken, maar ook doordat we ze simpelweg inademen.

Grote hoeveelheid

Uit onderzoek van de Universiteit van Victoria in Canada blijkt dat we jaarlijks zo’n 74.000 microplastics binnenkrijgen. De hoeveelheid kan, afhankelijk van leeftijd en geslacht, nog oplopen tot 120.000. Mensen die daarnaast water uit plastic flesjes drinken, consumeren nog eens 90.000 microplastics extra.

Uitgebreide analyse

De onderzoekers komen tot die conclusie na een analyse van 26 eerdere studies. Die studies onderzochten de hoeveelheden microplastics die zich in vissen, schaaldieren, toegevoegde suikers, zouten, alcohol, (kraan)water en lucht ophopen. Vervolgens pasten de onderzoekers de informatie toe op ons eigen voedselpatroon en bekeken ze hoeveel van die voedingsmiddelen mannen, vrouwen en kinderen volgens de aanbevolen richtlijnen consumeren.

Onbekende gevolgen

Het is inmiddels bekend dat de deeltjes zo klein zijn, dat ze in onze bloedbaan en in ons weefsel terecht kunnen komen. Maar wat daar precies de gevolgen van zijn, moet de wetenschap nog uitvinden. “De belangrijkste vraag die nu voor ons ligt, is wat de impact is van microplastics als ze eenmaal in ons lichaam terecht zijn gekomen,” zegt hoogleraar Anas Ghadouani, niet betrokken bij het Canadese onderzoek. Uit eerder onderzoek bleek al dat een deel van de microplastics ons lijf ook weer via de natuurlijke weg verlaat. In een onderzoek dat gedaan werd onder menselijke uitwerpselen, troffen onderzoekers negen verschillende typen plastic aan. De meest voorkomende typen waren polypropyleen en polyethyleentereftalaat. Gemiddeld bleek elke tien gram uitwerpselen zo’n twintig deeltjes plastic te bevatten.

Lees ook

Deodorant, tampons, pannen: welke chemische producten zijn nu écht schadelijk?

Bron| Scimex, Kassa,

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden