Margriet logo
Zóveel oliebollen moet je eten om een kilo aan te komen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zóveel oliebollen moet je eten om een kilo aan te komen

Of je ze nou zelf maakt of haalt bij het kraam op de markt: de jaarwisseling staat voor de deur en daar horen traditiegetrouw verse oliebollen bij. We eten er met zijn allen ieder jaar flink wat weg, maar hoeveel oliebollen moet je eigenlijk eten om één kilo aan te komen? We vroegen het aan diëtist Desiré van der Kruk van Jouw Foodplan.

7000 extra calorieën

Om te achterhalen hoeveel oliebollen je moet eten om een kilo aan te komen, ga je uit van het aantal calorieën dat daarvoor nodig is. “Om één kilo vet aan te komen moet je 7000 calorieën bovenop je normale voedingspatroon binnen krijgen,” legt Desiré uit. “De gemiddelde dagelijkse behoefte voor vrouwen ligt rond de 2000 kilocalorieën.” Om dus één kilo in een dag aan te komen moet je zo’n 9000 calorieën binnenkrijgen.

45 oliebollen

Om een kilo aan te komen in een dag, moet je dus vierenhalf keer de gemiddelde dagelijkse behoefte aan calorieën binnenkrijgen. Desiré heeft voor Margriet uitgerekend hoeveel oliebollen dat zijn. “Dit is een eenvoudige formule, maar uiteraard spelen verschillende factoren een rol bij gewichtstoename, zoals bijvoorbeeld medicatie en ziektebeelden. Daarnaast is elk lichaam weer anders.”

Een gewone oliebol bevat gemiddeld 157 kilocalorieën, een oliebol met krenten zo’n 166 en een eetlepel poedersuiker bevat ongeveer 24 kilocalorieën. “Om 7000 kilocalorieën aan oliebollen te eten en dus een kilo aan vet aan te komen moet je 45 stuks te eten. Doe je er wat poedersuiker op? Dan moet je 39 oliebollen eten voordat je een kilo aankomt.” Dat is dus bovenop je gewone maaltijden als ontbijt, tussendoortjes, lunch en avondeten.

Oliebollen verbranden

Als je het idee hebt dat je te veel hebt gegeten met de feestdagen, geen zorgen! “Als je na de feestdagen weer normaal eet, dan is er geen probleem,” legt Desiré uit. “Je gewone voedingspatroon op de lange termijn zorgt ervoor dat je aankomt. Een paar feestdagen veel eten maakt helemaal niet uit.” Desiré geeft als gezondheidstip dat je tijdens de feestdagen je ontbijt en lunch beter niet over kunt slaan. “Weinig eten overdag vergroot namelijk de kans op eetbuien en overmatig snacken,” aldus Desiré.

Sanne van der LindenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden