null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zoveel nut heeft een waterfilter écht voor je gezondheid

Je hebt vast wel eens gehoord dat het gebruiken van een waterfilter geen overbodige luxe is, aangezien je daarmee de kans op ziek worden kunt verkleinen. In ons drinkwater zouden namelijk allerlei resten van afvalstoffen zitten. Maar ís dit wel zo, of is zo'n filter in huis halen onnodig?

De vork zit wat anders in de steel dan je denkt.

Wat is een waterfilter?

Allereerst: wat is een waterfilter eigenlijk? Zo'n filter plaats je handmatig in een waterkan. En vanzelfsprekend filtert dat filter dan het kraanwater dat je erin doet. Waarvan? Nou, van mogelijke afvalresten zoals medicijnen, kalk, lood en chloor. Als die verwijderd zijn, zou het water een stuk zachter smaken. Maar in hoeverre is het nodig om ons al gezuiverde water nóg eens te zuiveren?

Chemicaliën

Marcel Luijendijk van AQV systems, een producent van waterfilters, vertelt aan gezondheidswebsite Hetkanwel wat een waterfilter voor je kan doen: “Een waterfilter zorgt ervoor dat het water nog lekkerder en zachter wordt. Dat proef je niet alleen als je het drinkt, maar ook als je er thee of koffie mee zet. Diverse filters halen bacteriën, lood, stoffen, pesticiden, microplastics en chemicaliën uit het water en mineraliseren en vitaliseren het water. Als extra fijne bijkomstigheid kunnen ze het water basisch maken, wat helpt om je lichaam te ontzuren."

Nederlands kraanwater ís al 'top'

Toch klinken er ook andere geluiden. Het RIVM meldt bijvoorbeeld dat het filteren van drinkwater in Nederland overbodig is, omdat het in Nederland voldoet aan allerlei kwaliteitseisen. "Het Nederlandse kraanwater behoort tot ‘de top’ van de wereld, mede doordat het intensief wordt gezuiverd", zo staat er op de site.

Wel geeft het RIVM aan dat er restanten van chemische stoffen, zoals geneesmiddelen en hun afbraakproducten, nog in het water kunnen zitten, maar niet schadelijk zijn. "De analysemethodes worden steeds nauwkeuriger. Hierdoor kan de aanwezigheid van geneesmiddelen en andere stoffen in steeds lagere gehaltes aangetoond worden. De concentratie van deze stoffen is momenteel echter zo laag dat het drinkwater veilig is."

Uitproberen

Eén ding is zeker: het gebruiken van een waterfilter kan in ieder geval geen kwaad. Mocht je het eens willen uitproberen, dan kun je de waterfilter op veel plekken kopen. De meeste biologische winkels bieden de filters aan, maar ook in meerdere webshops kun je een waterkan als deze vinden. Dit is momenteel bijvoorbeeld een van de best verkochte exemplaren op Bol.com:

Waterfilter voor het hele huis

Als je het écht grondig wilt aanpakken om alsnog het zekere voor het onzekere te nemen, kun je zelfs in je hele huis een filter op de waterleiding laten aanbrengen. Zo krijg je direct extra gefilterd water uit je kraan en bijvoorbeeld uit de douche. Hier hangt alleen wel een heel hoog prijskaartje aan.

null Beeld

Margriet 17 ligt in de winkels! Een zomers nummer vol liefdesverhalen, verzamelwoede én puzzels om thuis te doen. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm veilig online zonder extra verzendkosten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hetkanwel, Gezondnu

Beeld | iStock

Anne-Flore MullerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden