null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zoveel Nederlanders krijgen dagelijks de diagnose diabetes (en dit is de oorzaak)

Diabetes type 2 is één van de snelst stijgende ziektes in de wereld. Nederland telt inmiddels zo’n 1,1 miljoen patiënten en dagelijks komen daar zo’n 164 patiënten bij. De aandoening stond lange tijd bekend als ouderdomssuiker.

Maar door slechte eetgewoontes en ongezonde leefstijl treft de ziekte ook de jongere generatie.

Diabetes

Diabetes houdt in dat het bloedsuikergehalte hoger is dan normaal. Dit leidt tot uiteenlopende klachten en zelfs tot complicaties die uiteindelijk dodelijk kunnen zijn. Afhankelijk van het type (type 1 of type 2) kan diabetes met een dieet, bloedsuikerverlagende middelen en insuline worden behandeld. Insuline is een stof die nodig is om het suikerlevel in het bloed te laten dalen. Wanneer het bloedsuikerlevel te hoog wordt, veroorzaakt dat schade aan ogen, hart, nieren en de hersenen.

Patiënten

Diabetes komt voor in twee soorten. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam geen insuline meer aanmaakt. Patiënten moeten dan insuline spuiten. Diabetes type 1 komt veel minder vaak voor dan type 2: Nederland telt zo'n 100.000 patiënten. Bij type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Vaak wordt dit veroorzaakt door overgewicht, stress en te weinig beweging. Patiënten met diabetes type 2 hoeven geen insuline te spuiten, maar moeten wel vaak hun levensstijl aanpassen en medicijnen slikken om de ziekte de baas te blijven.

Chronisch ontstekingsproces

"We weten van type 2 dat het een samenspel is tussen erfelijke aanleg, wat je eet en hoeveel je beweegt", zegt Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie aan de Universiteit Leiden. "Van de mensen die deze variant krijgen, is het overgrote deel te zwaar. Het overgewicht zorgt voor een chronisch ontstekingsproces in het lichaam dat op lange termijn de insulineproducerende cellen beschadigt."

Evolutionair bepaald

Dat we dol zijn op zoete en makkelijke maaltijden is volgen Pijl niet zo gek. De mens is van nature lui. "De biologische drive om zo veel mogelijk rust te pakken, is evolutionair bepaald. Datzelfde geldt voor alles opeten wat voor je neus staat." Ook onze drang naar suiker is volgens hem een oerdrift.

Voorkeur voor zoet

"Van oudsher kent de mens een sterke voorkeur voor vet en vooral zoet. Zoet is in natuurlijke voedingsmiddelen extreem zeldzaam. Je treft het alleen aan in honing en rijp fruit. Suiker wordt in de darmen gemakkelijk gesplitst in glucosemoleculen en is essentiële brandstof voor onze hersenen. Dus: als de oermens rijp fruit en honing vond, moest hij er zo veel mogelijk van opeten. Alleen: de gigantische hoeveelheden die wij tegenwoordig tot ons nemen, maakt het gevaarlijk."

Lees ook

Waarom je het best in september kunt beginnen met sporten

Gezondere levensstijl

In tegenstelling tot diabetes type 1, is type 2 in enkele gevallen omkeerbaar door een drastische verandering in levensstijl. "Door goede voeding, beweging, vermindering van stress, gezonde slaap en gewichtsverlies kun je het proces weer op gang brengen. Dikwijls kunnen mensen dan met minder of zelfs helemaal zonder medicijnen verder leven."

Alleen medicijnen

Toch geldt dat niet in alle gevallen. Er is namelijk ook een groep diabetes type 2 patiënten die nauwelijks overgewicht heeft. "Bij deze patiënten is meestal iets mis met de cellen die insuline produceren", zegt de hoogleraar. "Het kan zijn dat deze mensen bij de geboorte niet genoeg insulineproducerende cellen hebben meegekregen. Wanneer er dan na verloop van tijd een aantal kapot gaan door ouderdom, kan het zijn dat de insulineproductie op een gegeven moment in de problemen komt. Een aanpassing in dieet en levenswijze heeft dan niet zo veel nut. Dan helpen alleen medicijnen."

Bron | AD, Stichting DON

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden