Zoveel Nederlanders hebben maag-, darm- en/of leverproblemen
Van een relatief onschuldige infectie aan het maag-darmkanaal tot chronische ontstekingsziektes: het zijn allemaal problemen aan de maag, darm en/of lever. En steeds meer Nederlanders krijgen hier last van. De nieuwste cijfers komen uit 2019, waarin bijna één op de vier Nederlanders meer of minder ernstige maag-, darm- en/of leverproblemen had. Dat komt neer op ruim 3,8 miljoen mensen.
Het RIVM deed hier, in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting, onderzoek naar. Dat steeds meer mensen problemen in hun spijsverteringsstelsel krijgen, blijkt uit een vergelijking met cijfers uit 2011. Toen ging het nog om 3,4 miljoen mensen die kampen met maag-, darm- en/of leverproblemen.
Maag-, darm- en leverproblemen
De problemen aan de maag, darm en lever kun je ook wel spijsverteringsziekten en -klachten noemen. Deze organen spelen namelijk een belangrijke rol in je spijsverteringsstelsel. Die problemen zijn heel divers: van relatief onschuldige klachten, zoals infecties aan het maag-darmkanaal, tot ernstige aandoeningen zoals kanker van een van de spijsverteringsorganen. Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dus dat deze problemen steeds vaker voorkomen, met name bij vrouwen. Zestig procent van de patiënten met maag-, darm-, en/of leverproblemen is vrouw.
Zorg voor problemen aan spijsverteringsstelsel
Het RIVM onderzocht dit door contact op te nemen met huisartsen. Daar was in 2019 één op de vier Nederlanders bekend met meer of minder ernstige maag-, darm- en/of leverproblemen. Dit zijn dus mensen die al zorg krijgen voor de problemen waarmee zij rondlopen. 724.000 mensen ontvingen in datzelfde jaar medisch specialistische zorg voor de problemen aan het spijsverteringskanaal. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis of een zelfstandig behandelcentrum. Hierbij waren een aantal symptomen waarvoor meer mensen naar een medisch specialist gingen dan voor andere aandoeningen. Het gaat om maagpijn, buikpijn of bloed in de ontlasting.
Klinische opnamen en sterfgevallen
Maar niet alleen medische specialistische zorg wordt voor deze problemen toegepast. Er zijn namelijk ook klinische opnames (dit zijn opnames die langer dan één dag duren) vanwege maag-, darm- en leveraandoeningen. Sterker nog: deze aandoeningen vormen samen tien procent van alle klinische opnames in Nederland (152.250 in 2019). De meeste opnames waren vanwege een aandoening aan de lever, galblaas, galwegen of de alvleesklier. Een lichtpuntje: het aantal klinische opnames is, in vergelijking met 2016, afgenomen met ongeveer 20.000 opnames.
In 2019 zijn er ruim 15.500 mensen overleden aan aandoeningen aan de maag, darm of lever. Dit gaat om ongeveer tien procent van de totale sterfte in ons land. De meest voorkomende oorzaak van sterfte was kanker aan het spijsverteringsstelsel, en dan specifiek darmkanker. Opvallend hierbij is dat aan deze oorzaak meer mannen overlijden. Sinds 1996 is het aantal mensen dat overlijdt aan een maag-, darm- of leveraandoening met een kwart toegenomen.
Bron | RIVM