null Beeld

Zoveel Nederlanders drinken dagelijks te veel alcohol

Kom je met dit mooie weer ook in de verleiding om na dat eerste glaasje wijn nog een tweede glas te nemen? Dan drink je al meer dan volgens de Gezondheidsraad goed voor je is.

Gelukkig ben je niet de enige. Ruim drie van de vijf Nederlanders lukt het niet om zich aan dit gezondheidsadvies te houden, blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut.

Vijftig procent van de vrouwen

Vooral mannen hebben moeite om hun tweede alcoholische versnapering te laten staan. Zo’n 70 procent laat zich na het eerste biertje verleiden tot een tweede. Bij de vrouwen is dit ongeveer 50 procent. Grappig genoeg heeft dit niet zozeer te maken met intelligentie. Van de overmatige drinkers is 53 procent hoger opgeleid.

Zware drinker

Gelukkig betekent dit niet dat deze mensen gelijk alcoholist zijn. Overmatig drinken doe je als je als vrouw meer dan veertien glazen per week drinkt en als man meer dan 21. Dat lijkt veel, maar let op: ook als je één dag in de week meer dan vier glazen drinkt, word je gerekend tot de zware drinkers.

Vijftigplussers drinken meer

Vooral Nederlandse vijftigplussers zijn de laatste jaren steeds meer alcohol gaan drinken. Van deze leeftijdsgroep is het aantal zware drinkers de afgelopen vijftien jaar gestegen van 55 procent naar 63 procent. Tussen 2004 en 2013 steeg het aantal zestigplussers dat hulp kreeg voor een alcoholprobleem bovendien met 61 procent. Het aantal 55-plussers dat in 2016 in ons land door alcoholgebruik in het ziekenhuis belandde was in tien jaar niet zo hoog, blijkt uit cijfers van expertisecentrum VeiligheidNL.

Lees ook:

Deze ‘gezonde’ drankensoort is net zo slecht voor je als frisdrank

Bron| RTL Nieuws, Men’s Health

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden