Margriet logo
Zoveel moet je van déze kerstlekkernijen eten om één kilo aan te komen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zoveel moet je tijdens kerst eten om één kilo aan te komen

Kerst en lekker eten horen bij elkaar als Bassie & Adriaan. Van een kerststol met spijs tot een boterzachte rollade, hoeveel moet je tijdens kerst eten om één kilo aan te komen?

We vroegen het aan Desiré van der Kruk, diëtist van Jouw Foodplan.

Extra calorieën eten

Tijdens de feestdagen is het niet zo gek dat je extra calorieën tot je neemt. Van een kerstbrunch tot een uitgebreid kerstdiner, de hele dag door eet je meer dan normaliter. Als je hierbij zorgt voor een goede balans is er niet zoveel aan de hand. En zomaar aankomen? Dat gebeurt ook niet. “Je moet best wel wat extra’s eten om één kilo aan te komen in vet,” legt Desiré uit. “Je hebt het dan niet over een paar honderd calorieën extra, maar om 7000. Die eet je bovenop je normale energiebehoefte.” Voor vrouwen zijn dat per dag gemiddeld 2000 calorieën. Dat betekent dat je 9000 calorieën per dag moet eten om één kilo aan te komen in vet.

Aankomen door kerstlekkernijen

Hoe weet je hoeveel kerstlekkernijen je kunt eten voordat je één kilo aankomt in vet? Dat heeft Desiré uitgerekend door te kijken naar het aantal calorieën dat een product bevat én hoeveel je hiervan nodig hebt om tot 7000 calorieën te komen. Zo moet je maar liefst 127 kerstkransjes eten om een kilo aan te komen. Hoe dat zit met andere kerstlekkernijen? We zetten ze voor je op een rij:

  • 2,7 hele kerststollen
  • 6 gebraden kalkoenen van 650 gram
  • 4 Viennetta ijstaarten
  • 8,3 hele rollades
  • 8,1 gourmetschotels van 650 gram
  • 29 grote bekers volle chocolademelk met slagroom (zonder slagroom kun je er zelfs 34 drinken)

Goed om te weten: om één kilo aan te komen in vet moet je niet alleen een van deze lekkernijen in de genoemde hoeveelheid eten. De aantallen die hierboven staan, zijn gebaseerd op 7000 calorieën. Dat betekent dat je ook nog je basisbehoefte van 2000 calorieën moet eten. Je moet dus 2,7 hele kerststollen én je normale ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes eten.

Gewoon doen

Dat de weegschaal een hoger getal aangeeft, ook als je minder dan die 7000 calorieën extra gegeten hebt, is niet zo gek. “Je kunt aankomen in vet, maar je kunt ook vocht vasthouden waardoor je iets zwaarder bent.” De tip van Desiré? “Als je zin hebt in wat extra’s: gewoon doen. Als je na de feestdagen weer teruggaat naar je normale eetpatroon, is er niets aan de hand.”

Calorieën verbranden

Zitten die kerstlekkernijen je nou toch niet helemaal lekker of wil je af van het opgeblazen gevoel dat je misschien gekregen hebt? Dan kun je overwegen om wat calorieën te verbranden. Wees maar niet bang: je hoeft echt niet naar de sportschool voor een intensieve work-out. Ga lekker naar buiten. Een wandeling van dertig minuten kan al voldoende zijn om zo’n 150 calorieën te verbranden. En ook een fietstochtje of een rondje joggen kan fijn zijn. Maar vergeet niet dat de feestdagen vooral in het teken staan van genieten. Als je twee dagen meer eet dan gewoon, heeft dat geen blijvende invloed op je gewicht, aldus Desiré.

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden