null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zoveel moet je per dag bewegen om je hersenen jong te houden

Naarmate we ouder worden, krimpen onze hersenen. Vanaf je zestigste neemt je hersenvolume daardoor met 0,2% per jaar af. Maar onlangs ontdekten onderzoekers dat je deze ‘ouderdomskwaal’ met lichaamsbeweging tegen kunt gaan. Nu hebben wetenschappers ook ontdekt hoeveel tijd je daar precies aan moet besteden…

Goed nieuws voor iedereen die niet zo’n liefhebber is van sport: uit een nieuw onderzoek van de Boston University School of Medicine blijkt namelijk dat tien minuten lichaamsbeweging per dag al helpt om je brein langer in topvorm te houden.

Korte lichte training

De wetenschappers baseren deze conclusie op een onderzoek onder 2.354 mensen van middelbare leeftijd. De deelnemers van het onderzoek droegen drie dagen op een rij een tracker die hun energieverbruik en aantal stappen bijhield. Met een MRI-scan werd ook het hersenvolume van de deelnemers beoordeeld in verhouding tot hun schedelgrootte. Hieruit bleek dat een korte (tien tot negentien minuten) lichte sportactiviteit, zoals wandelen of fietsen al zorgt voor 0,29% meer hersenvolume ten opzichte van mensen die minder of niet bewegen. De onderzoekers schatten dat elk extra uur aan lichte fysieke inspanningen doen, voor 1.1 jaar minder hersenveroudering zorgt.

Celgroei

De toename in het volume van onze hersenen wordt volgens de onderzoekers veroorzaakt doordat er tijdens het sporten meer bloed naar je hersenen wordt vervoerd. Daarnaast komen er tijdens het bewegen stoffen vrij die celgroei stimuleren.

Meer onderzoek nodig

De wetenschappers benadrukken dat het alleen gaat om een toename in het hersenvolume en dat er nog geen link is met de cognitieve prestaties van de hersenen. Zo willen de onderzoekers binnenkort gaan kijken of tien minuten fysieke inspanning ook voldoende is om bijvoorbeeld het risico op dementie te verminderen. "We zijn nog maar net begonnen met het blootleggen van de relatie tussen fysieke activiteit en de gezondheid van de hersenen,” vertelt onderzoekster Nicole Spartano van de Universiteit van Boston."

Lees ook

Sportschoenen uit de kast: niet bewegen is ongezonder dan roken, diabetes en een hoge bloeddruk

Bron| ScienceDaily, Reuters

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden