null Beeld

Zóveel middagdutjes per week zijn goed voor je hart

Doe jij op vrije dagen weleens een lekker middagdutje, gewoon omdat het kan? Dan ben ben je heel goed bezig. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat zo’n schoonheidsslaapje heel gezond is voor je hart.

Toch wil dat niet zeggen dat je nu elke dag mag toegeven aan een lui moment, er zit wel een kleine beperking aan...

Hart- en vaataandoeningen

Onlangs publiceerde het wetenschappelijke tijdschrift Heart een onderzoek van Zwitserse wetenschappers die wilden weten of een middagdutje bijdroeg aan het risico op hartproblemen. Dat de wetenschappers een verband vermoedden, was niet zo gek. Slaapgebrek wordt namelijk al langere tijd geassocieerd met een verhoogd risico op diverse hart- en vaataandoeningen.

Groots onderzoek

Voor het onderzoek ondervroegen de wetenschappers 3500 Zwitserse proefpersonen tussen de 35 en 75 jaar. Een kleine 700 proefpersonen gaf aan in de afgelopen weken één of twee middagdutjes te hebben gedaan. 400 deelnemers hadden drie tot vijf keer overdag geslapen en 370 deelnemers hadden bijna dagelijks een tussentijds slaapje genomen. Naast deze informatie, verzamelden de onderzoekers verdere gegevens over hun slaapgedrag, demografie en levensstijl. Ook ondergingen de proefpersonen een reeks medische tests om hun algehele gezondheid te kunnen beoordelen.

Lees ook

Dit is de voornaamste oorzaak van hartfalen op jonge leeftijd

Twee dutjes

Na acht jaar hadden 155 proefpersonen uit de gehele testgroep hartproblemen. Maar bij de deelnemers die tijdens het onderzoek hadden aangegeven slechts twee keer in de week een dutje te hebben gehouden, lag dat aantal een stuk lager dan in de andere groepen. Ook wanneer er rekening werd gehouden met andere factoren. Het verband met de proefpersonen die vaker dan twee keer per week overdag een dutje deden, was minder sterk.

Kanttekening

De korte onderbreking van de dag kan een waardevolle manier zijn om stress te verminderen. Toch zetten andere wetenschappers wel een kleine kanttekening bij de onderzoeksresultaten. Zo werden de analyses gemaakt op zeefrapportage van de deelnemers en had de steekproef een relatief laag aantal hartproblemen. Bovendien werd er geen antwoord gegeven op de vraag hoe lang de dutjes moesten duren voor het gunstigste effect. Maar ach, baadt het niet, dan schaadt het niet, zo'n schoonheidsslaapje, toch?

null Beeld

Met dit wake up light word je makkelijker, frisser en energieker wakker. Nu met 45% korting in de Margriet Shop.

Bron | Time Magazine, Science Daily

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden