Gezondheid

Zoveel kopjes koffie mag je maximaal op een dag drinken

koffie-kopjes.jpg

De afgelopen jaren is er regelmatig onderzoek gedaan naar een van ’s werelds favoriete drankjes: koffie. Het zwarte goud zou tal van gezondheidsvoordelen hebben, mits het met mate gedronken wordt. Maar hoeveel bakjes zijn eigenlijk nog gezond?

“Koffie is het meest gebruikte genotmiddel ter wereld. Naar schatting worden er wereldwijd elke dag drie miljard kopjes koffie gedronken. Het maakt ons wakker, stimuleert onze energie en helpt ons te focussen. Maar hoeveel je daar precies van mag drinken was tot nu  onbekend”, vertelt hoofdonderzoeker Elina Hyppönen van de University of South Australia.

Gezondheidswinst

Voor al die koffiedrinkers is er in zekere zin een gezondheidswinst te halen door het drinken van en dagelijkse latte machiato, americano of cappuccino. Talloze wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat koffie je kan beschermen tegen verschillende ernstige ziekten, je vetverbranding een boost geeft en zelfs je lichaam beschermt tegen gevaarlijke stoffen. Veel van de gezondheidsvoordelen van koffie zijn toegeschreven aan de cafeïne. Maar diezelfde cafeïne die je lichaam en geest gezonder maken, kan bij een overdosis juist negatief uitpakken voor je gezondheid.

Hoge bloeddruk

De onderzoekers vergeleken daarom de gezondheidsgegevens van 350.000 Britse koffiedrinkers tussen de 37 en 73 jaar. Volgens onderzoekers ligt die grens bij zes koppen koffie per dag. Wie er meer drinkt, loopt volgens de wetenschappers 22% meer kans op het krijgen van hart- en vaatziekten als gevolg van een hoge bloeddruk door de overdaad aan cafeïne.

Omslagpunt

“We weten dat de kans op hart- en vaatziekten toeneemt bij een hoge bloeddruk en dat laatste kan een gevolg zijn van excessieve cafeïneconsumptie”, aldus professor Elina Hyppönen. “Om hart en bloeddruk gezond te houden is het belangrijk dat mensen hun koffiegebruik beperken tot maximaal zes koppen per dag. Uit onze data blijkt dat het omslagpunt is waarop de cafeïne een negatief effect begint te krijgen.”

Lees ook
Dít is wat je moet weten over een hoge bloeddruk

Bron| ScienceDaily, Gezondheidsnet
Beeld| iStock

Ook interessant