Margriet logo
Zóveel kerstkransjes moet je eten om een kilo aan te komen Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zóveel kerstkransjes moet je eten om een kilo aan te komen

De feestdagen staan voor veel mensen in het teken van lekker eten. We tafelen uitgebreid en genieten de hele door van allerlei lekkers. Zoals kerstkransjes. Maar hoeveel kerstkransjes moet je eigenlijk eten om één kilo aan te komen?

We vroegen het aan diëtist Desiré van der Kruk van Jouw Foodplan.

7000 calorieën extra

Om te achterhalen hoeveel kerstkransjes je moet eten om een kilo aan te komen, ga je uit van het aantal calorieën dat daarvoor nodig is. “Om één kilo vet aan te komen, moet je 7000 calorieën bovenop je dagelijkse behoefte eten,” legt Desiré uit. “Voor vrouwen is de gemiddelde dagelijkse behoefte 2000 calorieën. Omgerekend betekent dit dat je op een dag 9000 calorieën moet eten om een kilo aan te komen.” Op een gemiddelde kerstdag haal je 2000 calorieën waarschijnlijk ruimschoots, maar vierenhalf keer de gemiddelde dagelijkse behoefte is wel heel veel. Hoe zit het als je in aanloop naar Kerstmis ook al de nodige kerstkransjes soldaat maakt? Hoeveel zou je er dan, bovenop je normale eetpatroon moeten eten?

Dat heeft Desiré uitgerekend. Een gemiddeld kerstkransje bevat ongeveer 55 kilocalorieën. Omgerekend moet je dus 127 (!) kerstkransjes eten om één kilo in vet aan te komen. En dat nog eens bovenop je gewone ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. “Mensen denken dat ze van tijdens feestdagen heel veel aankomen, maar dat valt eigenlijk reuze mee. Je moet echt heel veel extra eten, om aan te komen in vet.”

Extra kerstkransje? Gewoon doen

Ook als je je niet te buiten bent gegaan aan al het lekkers, kan de weegschaal na de feestdagen een hoger getal aangeven. “Voor de berekening heb ik puur gekeken naar aankomen in vet. Maar je natuurlijk ook vocht vasthouden, waardoor je gewicht ook toeneemt.” De tip van Desiré voor de feestdagen? “Trek in een extra kerstkransje (of vijf)? Gewoon doen. Zolang je na de kerstdagen weer teruggaat naar je normale eetpatroon, is er niets aan de hand.”

Calorieën verbranden

Als als die kerstkransjes je toch niet lekker zitten, kun je overwegen om deze calorieën te verbranden. Daarvoor hoef je echt geen intensieve work-out in de sportschool te doen. Ga er lekker op uit. Met een wandeling van dertig minuten verbrand je gemiddeld al zo’n 150 calorieën, oftewel ongeveer drie kerstkransjes. Ook een fietstochtje kan helpen. In tien minuten verbrand je al genoeg. Maar, benadrukt Desiré: het is geen must. Als je twee dagen meer eet dan normaal, maar daarna weer gewoon eet, dan heeft dit geen blijvende invloed op je gewicht.

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden