null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zoveel jaar kun je kwalitatief langer leven dankzij een gezonde levensstijl

Wie gezond oud wilt worden moet: gezond eten, regelmatig sporten, niet roken, een gezond gewicht handhaven en gematigd omgaan met alcohol. Allemaal niks nieuws, zou je denken. Maar stel dat je dit allemaal naleeft. Hoeveel jaren win je daar dan eigenlijk echt mee?

Onderzoekers van de befaamde Harvard Universiteit in Amerika hebben het antwoord!

Langer leven door gezonde levensstijl

In 2018 publiceerden wetenschappers al een studie, waaruit bleek dat het naleven van al deze factoren leidt tot een aanzienlijke levensverlening. Zo leven vrouwen, die zich aan deze healthy way of life houden, veertien jaar langer dan vrouwen die dat niet doen. Voor mannen staat dit aantal op twaalf. Deze cijfers zeggen echter niks over de kwaliteit van het leven. Daarom besloten de onderzoekers een nieuw onderzoek te doen.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Tijd voor een nieuwe studie

In hun ogen is een verlenging van de levensverwachting namelijk minder waard, als dit betekent dat de kwaliteit van leven wordt beperkt door ziektes. In de nieuwe studie bekeken zij gegevens van 111.000 Amerikaanse mannen en vrouwen die zich -in de jaren '80- hadden ingeschreven voor een groot bevolkingsonderzoek. Aan de hand van een ingevulde vragenlijst werd de gezondheid van de deelnemers -tot 2014- iedere twee jaar gecontroleerd. De gezonde levensstijl werd daarbij beoordeeld met een vijf-punten-score. Hoe hoger de score, hoe beter de gezonde levensstijl werd nageleefd. Vervolgens keken de onderzoekers naar de tijd dat de deelnemers vrij van ziektes bleven. De resultaten werden gepubliceerd in het medisch vakblad BMC.

Ziektevrije jaren

Hieruit blijkt dat vrouwen met een gezonde levensstijl hun ziektevrije levensjaren, vanaf hun vijftigste, met tien jaar verlengen. Bij mannen staat dat aantal op acht. "Het is belangrijk om te kijken naar ziektevrije levensverwachting”, benadrukt hoofdonderzoeker Frank Hu van de Harvard Universiteit. “Het is een belangrijke indicatie voor de kwaliteit van leven van mensen en het geeft bovendien inzicht in het verlagen van de totale ziektekosten.” Vrouwen die zich aan vier of vijf van de gezonde gewoonten houden leven, na hun vijftigste, gemiddeld 34 jaar zonder ziekte. Vrouwen die zich aan geen enkele gezonde gewoonte houden leven, na hun vijftigste, gemiddeld slechts 24 ziektevrije jaren.

Het is nooit te laat voor een gezonde levensstijl

Gelukkig is er ook voor mensen, die pas op late leeftijd met gezonde levensgewoontes beginnen, hoop. Alle deelnemers waren aan het begin van het onderzoek ouder dan dertig jaar, wat volgens de professor suggereert, dat het nooit te laat is om te veranderen. "Het is altijd beter om vroeg met gezonde levensstijlgewoonten te beginnen, maar zelfs als je relatief laat het roer omgooit geniet je nog steeds van aanzienlijke gezondheidsvoordelen."

Lees ook

Dít dieet is opnieuw verkozen tot gezondste eetpatroon

Beeld | Time Magazine

iStock | iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden