null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zoveel invloed heeft voeding echt op het krijgen van jicht

Ben je ’s nachts weleens wakker geworden met een plotselinge, hevige pijn in je grote teen? Grote kans, dat je last had van jicht. Een typische welvaartsziekte, zo dacht men. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Jicht is een relatief onschuldige aandoening die steeds vaker voorkomt. Heel lang werd gedacht, dat de aandoening hoofdzakelijk veroorzaakt werd door voeding. Maar recenter onderzoek wijst uit dat vooral andere factoren een rol spelen.

Rood, warm en pijnlijk

Jicht is een ontstekingsziekte, die wordt veroorzaakt door een te hoge urinezuurspiegel in je lichaam. Normaal gesproken wordt urinezuur opgenomen in het bloed en uiteindelijk uitgescheiden via de nieren. Wanneer je stofwisseling niet optimaal verloopt, kan het gebeuren dat er urinezuurkristallen ontstaan rondom je gewrichten. Je immuunsysteem zal die vervolgens aanvallen om ze op te ruimen. Tijdens dat proces ontstaat de plotselinge pijn. Bij een aanval van jicht is het ontstoken gewricht rood, warm, opgezet en heel pijnlijk. Een jichtaanval kan één tot drie weken duren en herstelt daarna meestal volledig.

Jicht tijdens de overgang

Het totale aantal gevallen is verdubbeld vergeleken met een paar decennia geleden. Jicht komt vooral voor bij mannen. Ook is het een veel voorkomende kwaal bij vrouwen in de overgang. Dat komt doordat het vrouwelijke hormoon oestrogeen, dat tijdens de menopauze afneemt, een grote rol speelt bij de bescherming tegen deze aandoening. Ook een hoge bloeddruk speelt een rol. Mede daardoor heeft ongeveer dertig procent van de patiënten met jicht ook last van hart- en vaatziekten.

Bourgondische ziekte

Jicht stond altijd bekend als ‘de ziekte der koningen’. Dat komt doordat de ziekte altijd werd gelinkt aan bourgondische eetgewoonten met grote hompen vlees en liters alcohol. Inmiddels weten we dat voeding maar voor zo'n tien procent verantwoordelijk is voor het ontstaan van jicht. De overige negentig procent wordt bepaald door andere factoren, zoals erfelijkheid. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals plaspillen, kunnen jicht als bijwerking hebben.

Bron| Reumafonds, Omroep Max

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op Margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden