Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zo veel extra calorieën verbrand je tijdens een sneeuwwandeling!

three-teenage-girls-throwing-snow-in-the-air.jpg

Het heeft op veel plaatsen weer flink gesneeuwd, dus we kunnen een heerlijke wandeling in de sneeuw maken! Dat is niet alleen mooi, maar óók extra goed voor de lijn. Zo veel extra calorieën verbrand je in de sneeuw. 

Als de weergoden het bij het juiste eind hebben, begint het vanmiddag met sneeuwen en houdt dit morgen nog even aan. In totaal kunnen we één tot drie centimeter sneeuw verwachten; lokaal kan er tot wel vijf centimeter uit de lucht vallen.

Met wandelen verbrand je veel meer calorieën dan gedacht

Vooruit, dat is geen enorme laag om doorheen te banjeren. Waarschijnlijk zul je tijdens een wandeling in zo’n bescheiden laagje sneeuw niet bijzonder veel meer calorieën verbranden dan tijdens een gewone wandeltocht. Maar het goede nieuws is dat we met zo’n gewone wandeling waarschijnlijk ook méér calorieën verbranden dan wetenschappers lange tijd dachten!

Eerder vooral naar slanke mensen gekeken

Zij gingen er tot voor kort van uit dat je per vijf kilometer wandelen gemiddeld 45 calorieën per kilometer verbrandt. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers van de Southern Methodist University, die het calorieverbruik tijdens wandelen in 2016 nog eens testten, verbranden de meeste mensen in werkelijkheid veel méér. Zo werd er in eerdere studies onvoldoende rekening gehouden met de verschillende lichaamstypes en werden vooral slanke mensen onderzocht, die relatief minder calorieën verbranden dan zwaardere mensen. De deelnemers aan het Amerikaanse onderzoek waren echter veel meer calorieën kwijtgeraakt.

Een groot stuk appeltaart met slagroom

Volgens de Amerikanen is het veel aannemelijker dat een vrouw van gemiddelde lengte met een gewicht van ongeveer zestig kilo tijdens een wandeling van vijf kilometer per uur  rond de zestig calorieën per kilometer verbrandt. Wie met dit postuur een beetje stevig doorstapt en 6,5 kilometer per uur haalt, verbrandt zelfs zeventig calorieën per afgelegde kilometer. Dat zijn maar liefst 455 calorieën! Oftewel: een groot stuk appeltaart met slagroom! Met één uurtje lopen!

Sneeuwruimen vreet calorieën

Daar wordt dat winter wonderland nóg mooier van. En mochten we ooit nog een echt dik pak sneeuw krijgen: volgens de Duitse website Fit For Fun verbruik je met een half uurtje marcheren in de sneeuw zo’n tweehonderd calorieën. Maar wie écht calorieën wil verbranden, gaat even flink sneeuwruimen: met het aanvegen en wegscheppen van sneeuw smelten er in één uur 380 calorieën weg als sneeuw voor de zon. En met een beetje geluk zijn dit er in werkelijkheid nog veel meer…

Nog meer winterse calorieslurpers

Een sneeuwpop maken of iglo bouwen: 370 calorieën per uur

Sneeuw aanvegen: 135 calorieën per uur

Sneeuwballengevecht: 350 calorieën per uur

Schaatsen: 475 kilometer per uur

Waar gaat het sneeuwen?

Volgens het KNMI gaat het vanmiddag vanuit het westen licht sneeuwen. Komende nacht breidt de sneeuw zich verder over het land uit, al kan deze in het westen overgaan in ijzel. Zaterdagochtend gaat de sneeuw ook dieper landinwaarts op meer plaatsen over in ijzel.

Bron | caloriecalculator.nl, RTL Nieuws

 

 

Ook interessant